Puštena u rad TE Stanari – Otvaranje novog kopa planirano u 2020.

Puštena u rad TE Stanari – Otvaranje novog kopa planirano u 2020.

U Stanarima je danas svečano puštena u rad novoizgrađena Termoelektrana Stanari u koju je uloženo 550 mil EUR. Termoelektranu su pustili u rad predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik grupacije EFT Vuk Hamović, predsjednik kompanije Dongfang Electric Corporation Zo Lei, ambasador Kine u BiH Čen Bo i zamjenik šefa Misije Velike Britanije u BiH Metju Loson. Oni su, nakon presijecanja vrpce, obišli Termoelektranu i zasadili prve mladice u Parku prijateljstva.

Termoelektrana Stanari imaće godišnju proizvodnju od 2.000.000 megavata, a njen rad usklađen je sa propisima Republike Srpske iz oblasti zaštite životne sredine i u potpunosti se pridržava direktive EU za postrojenja sa velikim ložištima 2001/80/EC.

Pogon termoelektrane projektovan je na bazi istraženih i potvrđenih rezervi uglja od 108 miliona tona, što je dovoljno za kontinuiran rad narednih 40 godina. Postojeći kop Raškovac raspolaže desetogodišnjim kapacitetom snabdijevanja termoelektrane, a za četiri godine bi trebalo da bude otvoren i novi površinski kop Ostružnja.

RiTE Stanari trenutno zapošljava 720 radnika, do kraja godine taj broj će biti povećan na 800 radnika, a daljim razvojem očekuje se da broj zaposlenih u punom kapacitetu rada Termoelektrane i Rudnika Stanari bude 900, kažu u ovoj kompaniji.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply