Put oko svijeta bez emisija CO2

Put oko svijeta bez emisija CO2

Francuz Olivier Peyre okončao je krajem 2015. sedam godina dug put oko svijeta koji je obišao koristeći bicikl, paraglajder i jedrilicu. Na taj način je obišao svijet gotovo bez emisija ugljen-dioksida (CO2). Ovaj 35-ogodišnji inžinjer prešao je 103.750 kilometara putujući biciklom i jedrilicom kao član posade. “Tome sam dodao i paraglajder kako bi mogao da

Francuz Olivier Peyre okončao je krajem 2015. sedam godina dug put oko svijeta koji je obišao koristeći bicikl, paraglajder i jedrilicu. Na taj način je obišao svijet gotovo bez emisija ugljen-dioksida (CO2).

Ovaj 35-ogodišnji inžinjer prešao je 103.750 kilometara putujući biciklom i jedrilicom kao član posade. “Tome sam dodao i paraglajder kako bi mogao da svijet vidim odozgo”,  izjavio je Olivier.

Njegovo putešestvije počelo je u julu 2008. godine u pravcu zapada. Zaputio se u Južnu Ameriku preko Afrike, a zatim je prešao Pacifik. Posle pauze od godinu dana koju je proveo u Novoj Kaledoniji otišao je u Australiju, prošao zatim Aziju i stigao u Evropu preko Turske prije tri mjeseca.

“Putovanje me je koštalo ukupno 20.000 eura”, rekao je on. Avanturu je sam finansirao od ušteđevine i para koje je zaradio kao inžinjer za energiju vjetra a zatim kao profesor u Novoj Kaledoniji, i uz pomoć sponzora. “Oni su mi prije svega pružili materijalnu pomoć. Također, tokom mog puta mnogi ljudi su mi otvorili svoja vrata”, rekao je ovaj avanturista.

“Spoznao sam hladnoću, glad, prošao sam kroz oblasti na tibetanskoj visoravni gde je bilo minus 35 stepeni. Ali to nije ništa u poređenju sa ljudskom stranom. Dugo sam bio odvojen od porodice i prijatelja”, kaže Peyre.

Njegov cilj da tokom puta uopšte ne emituje CO2 gotovo se ostvario. “Korištenje motora na jedrilici zavisilo je od vlasnika broda. Tokom trećine mojih putovanja jedrilicom korišten je motor”, kaže on.

Putovanje je jednom prekinuo pošto se 2012. godine avionom vratio u Francusku na pet mjeseci kako bi prisustvovao vjenčanju svoje sestre. “Rekao sam sebi da će to naškoditi mom projektu. Ali, naučio sam da pravim kompromise”, dodao je Peyre.

Po povratku, plakao je od radosti. “Zapitao sam se da li sam napravio glupost što sam otišao na tako dugo. Ali tom osjećanju je ravnotežu davala sreća zbog proživljene avanture”, istakao je on.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply