RADOJIČIĆ: Toplana nema novca za nabavku mazuta

RADOJIČIĆ: Toplana nema novca za nabavku mazuta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da je jako zabrinut kako će završiti grejna sezona u ovom gradu, jer Toplana trenutno ima 85 mil KM duga i nema ni jedne marke za nabavku mazuta.

– Toplana je noćna mora, najjednostavnije rečeno. Toplana trenutno nema kapaciteta da sama riješi ništa, kao preduzeće jer ona je preduzeće koje treba da posluje na tržištu. Ušli su u sezonu bez mazuta i jako sam zabrinut kako ćemo ovu sezonu grejnu uopšte završiti – rekao je Radojičić.

Istakao je da nema podrške Grada Banjaluke i Vlade RS u ovom momentu grad bi već ostao bez grijanja u sred zime.

Prema Radojičićevim rečima u toku su razgovori o tehničkom i finansijskom restrukturisanju sa EBRD i drugim organizacijama kako bi se ovaj problem riješio za naredne sezone.

– Sad je manje-više jasno da se mora praviti novi objekat koji će biti na novi energent, na drva. Ako budemo mogli finasijski zatvoriti konstrukciju optimalno je da koristimo narednu građevinsku sezonu i da narednu grejnu sezonu dočekamo sa novom toplanom. Svaka druga varijanta je katastrofalna jer ovakav sistem koji proizvodi godišnje oko 15 mil KM gubitka je neizdrživ – rekao je Radojičić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply