Rast instalisane snage vjetra u svijetu prednost za privatni sektor

Rast instalisane snage vjetra u svijetu  prednost za privatni sektor

Ogroman rast instalisanih kapaciteta vjetroelektrana stvorilo je veliko tržište za usluge održavanja vjetroelektrana. Ovo tržište predstavlja značajnu priliku za samostalne pružaoce usluga kao i za privatna investiciona ulaganja. Industrija vjetra je porasla za više od 20 puta u protekle dvije decenije sa instalisanim kapacitetom od gotovo 370 GW do kraja 2014. godine, a u 2000. godini

Ogroman rast instalisanih kapaciteta vjetroelektrana stvorilo je veliko tržište za usluge održavanja vjetroelektrana. Ovo tržište predstavlja značajnu priliku za samostalne pružaoce usluga kao i za privatna investiciona ulaganja.

Industrija vjetra je porasla za više od 20 puta u protekle dvije decenije sa instalisanim kapacitetom od gotovo 370 GW do kraja
2014. godine, a u 2000. godini instalisano bilo je instalisano samo 17,4 GW. Ovaj ogroman rast je sa druge strane otvorio i ogromno tržište za usluge održavanja vjetroelektrana. Tradicionalno turbine se servisiraju pod garancijom proizvođača za nekoliko početnih godina (uglavnom je to prvih pet godina). Oko 160 GW instalisanih vjetroelektrana će sa završetkom 2014. godine biti van garancije. Također očekuje se da će više od 40 GW kapaciteta do 2020. godine izaći iz garancije.

Nezavisni pružaoci usluga dobijaju prednost

Na tržištu turbina dosad su uglavnom dominirali proizvođači turbine zbog svog garantnog roka i tehničkog znanja. Ipak kako
tržište sazrijeva i turbine izlaze iz garantnog roka mnogi nezavisni pružaoci usluga se pojavljuju na tržištu nudeći svoje usluge održavanja.

Ovo rastuće tržište je već vidjelo privatna investiciona ulaganja od strane nezavisnih pružaoca usluga u Danskoj, Njemačkoj i SAD-u od 2008. godine. Na primjer u 2010. godini UpWind Solutions Inc je dobio 27,2 miliona eura od Kleiner Perkins Caufield & Buyers i Mission Capital Group.

Očekuje se uticaj istočne Evrope

Tokom proteklih godina pojavila su se nova tržišta vjetra u istočnoj Evropi zbog visokih potencijala i povoljne politike. Ovih 10
novih tržišta su zajedno instalisali oko 8,2 GW od 2006. godine. Oko 80% ovih kapaciteta je smješteno u Poljskoj i Rumuniji. Trend rasta se očekuje i u narednim godinama. Instalisani kapacitet u Poljskoj se očekuje da će dostići 6,6 GW do 2020. godine prema poljskom nacionalnom izvještaju o obnovljivim izvorima energije.

Da bi iskoristili ovu priliku očekuje se da se novi nezavisni pružaoci usluga pojavljuju na tržištu kao što je to slučaj u razvijenim tržištima SAD-a, Å panije i Njemačke gdje broj nezavisnih pružaoca usluga raste kako raste instalisani kapacitet. Nezavisni pružaoci usluga iz Njemačke i Å panije se već počeli da ulaze na ovo tržište. Deutsche Windtechnik je ušao na tržište u Poljskoj u 2014. godini i već je bio uspješan potpisivajući ugovore sa velikim kompanijama kao što je RWE.

Nema sumnje da će ovo tržište podizati nezavisne pružaoce usluga ali taj rast se mora pažljivo procijeniti. U posljednjim godinama spektar usluga za ovo tržište se prebacio iz niske vrijednosti i usluga servisa prema visokim vrijednostima i optimizacije sredstava.

Pored toga usluge kao što su ponovna proizvodnja komponenti, popravke na visokim tačkama tornjeva i optimizacije podataka
postaju jako skupe za vlasnike vjetroelektrana. Stoga kako bi rastao broj nezavisnih pružaoca usluga potrebno je imati dodatne atribute pored prihoda i klijenata.

Kao i svako tržište u razvoju postoje nesigurnosti oko budućih novih kapaciteta. EWEA je u svom izvještaju o rastu industrije vjetra u istočnoj Evropi identifikovala najveći rizik nedostatak dugoročne politike. Christian Kjaer, direktor EWEA-e, je u 2013. godini rekao: “Države poput Èeske, Mađarske i Bugarske nemaju stabilan zakon o obnovljivim izvorima energije. Investitori i
banke će se povući ukoliko vlade ne donesu dugoročne politike za obnovljive izvore energije.”

Uprkos potencijalu koji Bosna i Hercegovina posjeduje vjetroelektrane nisu zastupljene u našoj državi. Postoje planovi i projekti o izgranji vjetroelektrana ali oni su ostali planovi već nekoliko godina. Da li će naša vlast konačno prepoznati značaj obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija stakleničkih gasova u atmosferu ostaje nam da vidimo.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply