Razina kisika u okeanima pala za dva posto

Razina kisika u okeanima pala za dva posto

Smanjenje razine kisika bi moglo imati teških posljedica na morske ekosustave

Količina kisika u okeanima se od 1960. godine smanjila za dva posto i to smanjenje bi moglo imati teških posljedica na morske ekosustave, upozorava istraživanje objavljeno u časopisu Nature.

Globalna količina kisika u okeanima je pala za više od dva posto od 1960. godine, uz velike razlike u raznim oceanskim bazenima i na raznim dubinama, navodi ekipa naučnika iz Centra Geomar Holmholtz za okeanska istraživanja iz Kiela. Količina okeanskih voda bez kisika se učetverostručila u tom razdoblju, prenosi SEEbiz. Predviđa se smanjenje za jedan do sedam posto kisika u okeanima do 2100. godine, izazvano smanjenjem topivosti kisika zbog zagrijavanja voda i manje ventilacije dubokih voda, pišu Sunke Schmidtko, Lothar Starmma i Marin Visbeck.

Za razliku od prethodnih istraživanja koja su pratila kraća razdoblja i manja područja, ovo istraživanje se odnosi na sve okeanske vode tokom 50 godina (1960.-2010.). Naučnici su primijetili bitan pad razine kisika za sve okeane i za pet od deset praćenih okeanskih regija: Arktik, Ekvatorijalni Atlantik, Južni Atlantik, Sjeverni Pacifik i Australski ocean, otkriva Denis Gilbert iz instituta Maurice-Lamontagne u Mont-Joli u Kanadi.

Za drugih pet regija (Sjeverni Atlantik, Ekvatorijalni Pacifik, Južni Pacifik, Ekvatorijalni indijski ocean i Južni indijski ocean) njihove procjene nisu statistički značajne, ali su također negativne. Arktički okean predstavlja samo 1,2 posto ukupnog obima okeana, ali tamo je zabilježen pad od 7,6 posto kisika, navodi se u istraživanju. Gilbert drži da je možda do toga došlo jer se Arktički okean mijenja puno brže od bilo kojeg drugog dijela okeana u reakciji na zatopljenje izazvano plinovima s učinkom staklenika. “Pad od dva posto kisika možda ne izgleda velik, ali njegove posljedice na morske ekosustave bi mogle biti teške u okeanskim područjima gdje je razina kisika već niska, jer bi mogli biti prijeđeni kritični pragovi za preživljavanje”, naglasio je Denis Gilbert. Za niže razine kisika odgovorni su i drugi čimbenici povezani s globalni zatopljenjem, poput povećanja CO2 i toplijih voda, istaknuo je Gilbert.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply