Republika Srpska utvrdila nacrt otkupnih cijena za obnovljive izvore energije

Republika Srpska utvrdila nacrt otkupnih cijena za obnovljive izvore energije

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske konačno je nakon dugog čekanja napravila nacrt dokumenata kojima se propisuje otkupna cijena za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Pojedini ulagači su ovaj dokument ocijenili stimulativnim. Investitori u elektroenergetski sektor su nedostatak pravnog okvira kojim se reguliraju premije i poticaji za obnovljive izvore energije navodili kao glavni razlog neuspješne izgradnje

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske konačno je nakon dugog čekanja napravila nacrt dokumenata kojima se propisuje otkupna cijena za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Pojedini ulagači su ovaj dokument ocijenili stimulativnim. Investitori u elektroenergetski sektor su nedostatak pravnog okvira kojim se reguliraju premije i poticaji za obnovljive izvore energije navodili kao glavni razlog neuspješne izgradnje malih hidroelektrana u Republici
Srpskoj, a koje imaju koncesije.

Republika Srpska je u cijeloj regiji imala najnižu otkupnu cijenu za obnovljive izvore energije, te je negativno djelovalo na investitore u male hidroelektrane koji su zbog te niske cijene čak proizvodili i gubitke.

Otkupna cijena dosada je bila 6,6 feninga po kWh, a nova za male hidroelektrane do 10 MW bi trebala biti 11,8 do 14,6
pfeninga po kWh. Za vjetroelektrane bi pak otkupna cijena trebala bit 17,1 feninga, za solarne elektrane 57,9, za biomasu 13,6 do 14,9, a za bioplin 14,6 feninga.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu