Reykjavik Goethermal pristao na gradnju 1.000 MW u Etiopiji

Reykjavik Goethermal pristao na gradnju 1.000 MW u Etiopiji

Islandska firma Reyjkavik Goethermal koja je pomogla graditi elektrane u više od 30 država je pristala na razvoj do 1.000 MW projekata u Etiopiji tokom idućih deset godina. Na projekte bi se trebalo potrošiti do 4 milijarde dolara, a prve testne bušotine će se početi graditi početkom iduće godine. Do 2015. godine bi u pogonu trebalo biti

Islandska firma Reyjkavik Goethermal koja je pomogla graditi elektrane u više od 30 država je pristala na razvoj do 1.000 MW projekata u Etiopiji tokom idućih deset godina.

Na projekte bi se trebalo potrošiti do 4 milijarde dolara, a prve testne bušotine će se početi graditi početkom iduće godine. Do 2015. godine bi u pogonu trebalo biti prvih 10 MW, a do kraja 2018. ukupno 500 MW. Druga faza bi trebala imati još 500 MW, a električnu energiju bi trebala otkupljivati Etiopijska elektroprivreda tokom 25-godišnjeg ugovora. To je trenutačno najveći projekat te vrste u Africi.

Dolina Great Rift na Istoku Afrike koja se prostire kroz osam država ima potencijal geotermalne energije od skoro 20 GW. Ovo bi mogao biti prvi od mnogo takvih projekata u Africi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu