RS prihvatila kredit od 60 mil EUR za vjetroelektranu Hrgud u Berkovićima

RS prihvatila kredit od 60 mil EUR za vjetroelektranu Hrgud u Berkovićima

Vlada Republike Srpske prihvatila je na jučerašnjoj sjednici zaduženje od 60 mil EUR za izgradnju vjetroelektrane Hrgud u Berkovićima, potvrđeno je Capitalu u Ministarstvu finansija RS.

Njemačka banka za obnovu iz Frankfurta na Majni (KfW) će Vladi RS odobriti kredit od 60 mil EUR sa rokom otplate od 15 godina i periodom odgode plaćanja do četiri godine. Fiksna kamatna stopa će se utvrditi nakon isplate kredita, a iznosiće najmanje jedan odsto godišnje, uvećana za maržu KfW-a.

Krajnji korisnik i dužnik ovog kredita je Elektroprivreda RS. Koncesija za izgradnju vjetroelektrane Hrgud dodijeljena je Elektroprivredi RS 9. oktobra 2015. godine na 50 godina, a pregovori sa predstavnicima KfW održani su 12. maja ove godine u Sarajevu, kada su definisani uslovi ovog zaduženja.

Ugovor o koncesiji potpisali su 28. septembra ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i tadašnja direktorica Elektroprivrede RS Branislava Milekić. Tom prilikom Đokić je najavio realizaciju ovog projekta tokom narednih nekoliko godina.

Predviđeno je da snaga vjetroelektrane Hrgud bude 48 MW, dok bi godišnja proizvodnja iznosila 126 GWh. Berkovići su još prije četiri godine usvojili lokalni prostorni plan za vjetroelektranu Hrgud, koja će biti izgrađena na pet kvadratnih kilometara i 1.000 metara nadmorske visine u selu Hrgud.

U Elektroprivredi RS su ranije navodili da bi se ova investicija mogla isplatiti za 10-20 godina.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply