Rusija lansirala satelit za nadzor europske atmosfere

Rusija lansirala satelit za nadzor europske atmosfere

Satelit Sentinel-5P lansiran je sa rampe Plesetk u Rusiji, a proučavati će atmosferu i slati podatke o zagađenosti zraka

Rusija je uspješno lansirala u orbitu satelit za nadzor europske atmosfere, koji ima za cilj pomoći u proučavanju zagađenosti zraka.

Satelit Sentinel-5P Europske svemirske agencije lansiran je na raketi Rokot sa lansirne rampe Plesetk u sjeverozapadnoj Rusiji. Satelit će pročuvati atmosferu svakog dana.

Nakon odvajanja od gornjeg djela rakete, satelit je aktivirao svoje solarne panele i počeo komunikaciju sa Zemljom, javljaju iz ESA-e.

Prvi signal primljen je 93 minute nakon lansiranja, dok je satelit prolazio iznad stanice Kiruna u Švedskoj.

Kontrolori u operativnom centru ESA-e u njemačkom gradu Darmstadtu uspostavili su komandne i kontrolne veze kako bi se omogućio nadzor stanja satelita.

“Satelit Sentinel-5P sada je sigurno u orbiti, a naši kontrolni timovi sada provode misiju u operativni život. Očekivano vrijeme trajanja misije je narednih sedam ili više godina”, navodi u izjavi za javnost generalni direktor ESA-e Jan Woerner.

Philippe Gaudy, koji nadzire projekt Sentinel za Europsku svemirsku agencije, dodao je da će podaci koje prikupi Sentinel 5P pomoći naučnicima u boljem nadzoru zagađenja zraka, kao što su emisije CO2 iz vozila.

U nedavnom izvještaju procjenjuje se da samo u Europi više od 400.000 ljudi prerano umre zbog zagađenja zraka, prenosi Associated Press.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu