Ruta 66 dobija solarne panele koji će put topiti od leda

Ruta 66 dobija solarne panele koji će put topiti od leda

Projekt solarnih puteva, koji bi u budućnosti mogli sami sebe da izdržavaju, biće realizovan na čuvenoj Ruti 66 u Misuriju.

Nakon više godina istraživačkog rada na projektu solarnih puteva, Scott i Julie Brusaw konačno će biti u prilici da se njihova ideja realizuje. Projekt solarnih puteva podrazumijeva zamjenu asfalta solarnim panelima, koji su dovoljno izdržljivi da mogu da iznesu težinu vozila. Pošto su dobro osvijetljeni, ovakvi putevi proizvodiće čistu električnu energiju.

Solar Roadways 01

Solarni paneli biće instalirani na Route 66, u sklopu incijative Missouri’s Road to Tomorrow Initiative, s ciljem poboljšavanja saobraćajnica realizacijom pametnih puteva, koji podrazumijevaju primjenu obnovljivih izvora energije.

Ova historijska ruta sagrađena 1926 godine, koju zovu i „glavnom ulicom Amerike“, danas je poznata prije svega kao historijski spomenik, odnosno turistička atrakcija, kao i po nizu referenci u popularnoj kulturi, među kojima se ističu pjesma koju je, između ostalih, izvodio Nat King Cole.

Solar Roadways

Firma Solar Roadways, zadužena za realizaciju ovog projekta, napravila je modularne solarne panele prekrivene staklom. Unutar panela, mikroprocesori komuniciraju međusobno s ostalim panelima, kontrolnim centrom ali i sa automobilima (i motociklima) na putu.

Solar Roadways 03

Na ovaj način stvara se energija koja će se koristiti za rasvijetu pored puta, signalizaciju, kao i sisteme za grijanje koji neće dozvoliti zadržavanje snijega i leda na putu čime se obezbeđuje neprestan rad solarnih panela.

Solar Roadways 04

Još jedna pogodnost solarnih puteva je ta što su oni sastavljeni od modularnih jedinica, tako da ukoliko dođe do kvara na nekoj od njih nema potrebe za većom blokadom saobraćaja – dovoljno je samo zamijeniti pokvarene module.

Solar Roadways 05

U skorijoj budućnosti predviđa se da se ovakav sistem solarnih panela primijeni i na igralištima, sportskim terenima, pa čak i aerodromskim pistama.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply