SAD i Europa traže zajedničke interese u standardima pametne mreže

SAD i Europa traže zajedničke interese u standardima pametne mreže

Državni institut za standard i tehnologiju SAD-a i Grupa za koordinaciju ‘pametne’ mreže Europske unije sarađivati će na razvoju standarda mreže, uz naglasak na zajedničke ciljeve. Ove dvije organizacije uvidjele su važnost dosljednosti standarda na oba kontinenta. Dosljedni standardi omogućiti će implementaciju i dizajniranje sistema i uređaja na približno jednak način. Iako su potencijalne prednosti pametne mreže

Državni institut za standard i tehnologiju SAD-a i Grupa za koordinaciju ‘pametne’ mreže Europske unije sarađivati će na razvoju standarda mreže, uz naglasak na zajedničke ciljeve.

Ove dvije organizacije uvidjele su važnost dosljednosti standarda na oba kontinenta. Dosljedni standardi omogućiti će implementaciju i dizajniranje sistema i uređaja na približno jednak način.

Iako su potencijalne prednosti pametne mreže vrlo velike, moguće ih je ostvariti jedino ukoliko svi pristanu na zajednička rješenja, izjavio je Ralph Sporer, predsjednik Grupe.

Uz rad na konceptima postojećih standarda, kao što je NIST-ov projekat Framework and Roadmap for Smart Grid Interoperability Standards ili mandat Europske unije za pametnu mrežu, ova saradnja će se fokusirati i na:

  • Zakonodavstvo, propisi i sl.
  • Odgovarajuće metode rada, programi rada i vremenski rokovi
  • Standard isporuke 
  • Okviri testiranja i certifikacije
  • Zahtjevi i tehnologija sigurnosti virtualne mreže.

Potreba za integracijom tehnologija, mnoge međunarodne aktivnosti i promijenjiva tehnička rješenja u kratkom su vremenskom razdoblju učinili razvoj standarda izazovnim zadatkom svugdje u svijetu, izjavio je George Arnold, koordinator NIST-ovog projekta.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu