SAD, Kanada i Meksiko će do 2025. godine 50% električne energije proizvoditi iz čistih izvora

SAD, Kanada i Meksiko će do 2025. godine 50% električne energije proizvoditi iz čistih izvora

Sjeverna Amerika će do 2025. godine proizvoditi 50% električne energije iz "čistih" izvora kao što su obnovljivi izvori energije (vjetroenergija, solarna energija i hidroelektrane) te nuklearna energija, dok je 2015. taj postotak iznosio 37%.

Tako su najavili američki predsjednik Barack Obama, kanadski premijer Justin Trudeau te meksički predsjednik Enrique Peña Nieto tijekom summita lidera Sjeverne Amerike koji se održao krajem juna u Ottawi. Meksiko je također obećao da će smanjiti emisije metana iz sektora nafte i plina za 40 do 45%, dok su isti cilj već ranije usvojile i Kanada i SAD.

Izbor tri države dio je sporazuma potpisanog na klimatskoj konferenciji UN-a održanoj u Parizu u prosincu prošle godine, a čiji je cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi se ograničio globalni rast temperature ispod 2 stupnja Celzija.

Osim borbe protiv klimatskih promjena, cilj triju zemalja imati će direktni utjecaj na gospodarstvo Sjeverne Amerike. Kao što je istaknuo iz Bijele Kuće, ovaj sporazum povećati će broj radnika u sektoru “čiste” energije sa trenutnih 700 tisuća na 1.1 milijun zaposlenih.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply