SAD ograničava zagađenja iz termoelektrana

SAD ograničava zagađenja iz termoelektrana

Prijedlog bi mogao promijeniti energetski sektor u SAD-u, koji se oslanja na ugljen u proizvodnji gotovo 38 posto struje. Američki energetski sektor mora smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 30 posto do 2030. godine u odnosu na razine zagađenja koje su postojale 2005, prema saveznom programu koji predstavlja glavno uporište strategije američke vlade u borbi protiv klimatskih promjena. Prijedlog

Prijedlog bi mogao promijeniti energetski sektor u SAD-u, koji se oslanja na ugljen u proizvodnji gotovo 38 posto struje.

Američki energetski sektor mora smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 30 posto do 2030. godine u odnosu na razine zagađenja koje su postojale 2005, prema saveznom programu koji predstavlja glavno uporište strategije američke vlade u borbi protiv klimatskih promjena.

Prijedlog Agencije za zaštitu okoliša (EPA) jedan je od najvažnijih propisa o zaštiti okoliša koje je predložio SAD i mogao bi potpuno promijeniti američki energetski sektor koji se oslanja na ugljen u proizvodnji gotovo 38 posto struje.

Prijedlog bi mogao izazvati snažne političke reperkusije koje bi se mogle osjetiti i u sljedećoj godini s obzirom na to da se u studenome održavaju izbori za Senat u nekoliko saveznih država, glavnih proizvođača ugljena, koji bi mogli odrediti koja će stranka u tom domu imati većinu.

Pred najvećim izazovom naći će se one savezne države koje se pretežito oslanjaju na termoelektrane na ugljen.

Upraviteljica EPA-e Gina McCarthy potvrdila je da bi se ovim prijedlogom između 2020. i 2030. smanjila emisija ugljičnog dioksida u količini koja odgovara više nego dvostrukom iznosu zagađenja koje je američki energetski sektor proizveo u 2012.

Procjenjuje se da će najveći izazov za ostvarenje ovog zahtjevnog, ali ostvarivog cilja biti za one savezne države koje se pretežito oslanjaju na termoelektrane na ugljen.

“žFleksibilnost našeg plana postizanja čistih izvora energije nudi državama izbore koji ih vode u zdraviju budućnost”, kazala je McCarthy na predstavljanju prijedloga u sjedištu EPA-e.

Ugroženi profiti kompanija

Plan su i prije objavljivanja napale poslovne grupacije čiji su profiti ugroženi, kao i mnogi republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu iz saveznih država čiji se energetski sektor oslanja na ugljen, poput Zapadne Virginije.

No, čini se da je plan manje restriktivan nego što se očekivalo, a ciljeve će biti lakše ostvariti jer se emisija ugljičnog dioksida do 2013. već smanjila blizu 10 posto u odnosu na razinu iz 2005. dijelom i zbog zatvaranja termoelektrana na ugljen koje su zamijenili ekološki manje štetni izvori energije poput prirodnog plina.

Energetski sektor sada je prvi put suočen s ograničenjima u emisiji stakleničkih plinova.

Plan daje saveznim državama razne opcije za postizanje smanjenja emisije ugljičnog dioksida, poput zamjene ugljena prirodnim plinom, razvoja izvora energije koji ne stvaraju ugljični dioksid poput solarnih ili nuklearnih elektrana i povećanje energetske učinkovitosti.

Vrijednosti dionica glavnih američkih proizvođača ugljena poput tvrtki Arch Coal, Peabody Energy i Alpha Natural Resources u ponedjeljak su na burzama pale na najniže razine zabilježene u posljednjih nekoliko godina.

Najmanje 1.000 elektrana u SAD-u odgovorno je za blizu 40 posto ukupnog zagađenja emisijom ugljičnog dioksida i energetski sektor sada je prvi put suočen s ograničenjima u emisiji stakleničkih plinova.

Klimatske promjene jedna su od najvažnijih točaka programa administracije predsjednika Baracka Obame.

Mnoge prepreke planu

Plan je suočen s mnogim preprekama, među kojima bi prva mogla biti pravno osporavanje ovlasti EPA-e da donese takav zahtjevni plan.

Republikanski senator Mitch McConnell iz Kentuckyja proglasio je plan “žbodežom koji je zabijen u srce srednje klase” i koji će naškoditi ekonomiji.

Kentucky je jedna od četiri savezne države, najveća proizvođača ugljena, koje će na izborima u studenome odrediti hoće li republikanci vratiti većinu u Senatu.

Do 2030. očekuje se da smanjena izloženost česticama zagađenja spriječi 150.000 astmatičnih napada kod djece i 3.000 srčanih udara kod odraslih.

Obama je potvrdio kako će računi za struju Amerikanaca biti manji, a ne veći jer će plan potaknuti ulaganja u nove tehnologije.

McCarthy je najavila da će plan rezultirati koristima za okoliš i zdravlje, koje se mogu procijeniti na više od 90 milijardi dolara.

“žSvaki dolar uložen u plan kojim se smanjuje emisija čađi i smoga rezultirat će uštedom sedam dolara na području zdravstva”, rekla je.

EPA procjenjuje da bi do 2030. smanjena izloženost česticama zagađenja spriječila 150.000 astmatičnih napada kod djece i 3.000 srčanih udara kod odraslih.

Plan, ukoliko se finalizira, osnažit će i poziciju Washingtona u međunarodnim pregovorima o klimatskim promjenama, u kojima se pokušava prisiliti vodeće zagađivače poput Kine i Indije da smanje emisiju stakleničkih plinova.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu