SAD smanjuje sredstva za hidroenergiju

SAD smanjuje sredstva za hidroenergiju

U skladu s politikom novog predsjednika, smanjuju se proračuni za državna tijela koja su zadužena za hidroenergiju

Kako je izvijestio američki hidroenergetski portal ‘HydroWorld.com’, američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA), Ministarstvo unutarnjih poslova (DoI), Inženjerijske postrojbe Vojske SAD-a (USACE) i sva druga državna tijela i programi koji se, između ostaloga, bave hidroenergijom za to će područje iz saveznog proračuna u buduće dobiti manje sredstava. Tako stoji u prijedlogu novog saveznog budžeta koji je predstavio predsjednik Donald Trump.

Ako ipak taj prijedlog prođe u Kongresu, za EPA-u će to značiti smanjenje sredstava za čak 31,4% ili za 2,6 mlrd. dolara, što bi moglo ugroziti čak 3200 radnih mjesta. Istodobno, budžet Ministarstva unutarnjih poslova (koje je u SAD, između ostaloga, zaduženo za zaštitu okoliša, raspolaganje zemljištem i sl, ali ne i za policiju, kao što je to u mnogim drugim zemljama) bit će smanjen za 11,7% ili za 11,6 mlrd. dolara, dok će USACE dobiti za 16,3% manje sredstava ili 1 mlrd. dolara manje iz saveznog budžeta.

Uz to, smanjenje budžetskih sredstava predviđeno je i za Plan za čistu energiju, Agenciju za trgovinu i razvoj SAD-a (USTDA), Agencija za napredne istraživačke projekte – u energetici (ARPA-E), Državni energetski program Ministarstva energetike, Globalnu inicijativu za klimatske promjene (GCCI), Svjetsku banku i ostale međunarodne bankarske skupine (čak 650 mil. dolara u naredne tri godine), Saveznu agenciju za upravljanje u hitnim slučajevima (FEMA), regionalne programe EPA-e, uključujući Inicijativu za oporavak Velikih jezera (GLRI) i za Prekomorsku korporaciju za privatne investicije (OPIC). Za sve to bi izdvajanja iz saveznog budžeta sveukupno trebala smanjiti za 54 mlrd. dolara.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply