Sedmica održive energije Europske unije

Sedmica održive energije Europske unije

Sedmica održive energije Europske unije (EUSEW) je ključni događaj za promociju širenja znanja o energetskoj efikasnosti i tehnologijama obnovljivih izvora energije, politici i praksi, koje se prezentiraju kroz raznovrsne događaje širom Europe. Namjera Sedmica održive energije je da predstavi firmama, donositeljima odluka i široj javnosti da su tehnologije održive energije istovremeno, isplative i podobne za

Sedmica održive energije Europske unije (EUSEW) je ključni događaj za promociju širenja znanja o energetskoj efikasnosti i tehnologijama obnovljivih izvora energije, politici i praksi, koje se prezentiraju kroz raznovrsne događaje širom Europe. Namjera Sedmica održive energije je da predstavi firmama, donositeljima odluka i široj javnosti da su tehnologije održive energije istovremeno, isplative i podobne za okolinu.

Prvi EUSEW održan je u 2006. godini, i od tada su preko 400 događaja organizovana širom Europe. U aprilu 2011. godini po prvi put će se održati u Bosni i Hercegovini, što predstavlja dobar signal zemlje koja značajno napreduje u ovoj oblasti.


Jedan od značajnih događaja Sedmice održive energije je ceremonija Nagrada Europske održive energije (Sustainable Energy Europe Awards). Pomenuta ceremonija se održava u Briselu, i cilj nagrade je da promoviše najbolje projekte energetske efikasnosti u slijedećim kategorijama: komunikacija, obrazovanje, transport, implementacija, lifestyle i potrošnja energije.
Po prvi put u Bosni i Hercegovini Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis će biti organizator obilježavanja Sedmice održive energije Evropske unije pod nazivom “žMoja kuća budućnosti” koji će se održati 11. i 12. aprila na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI centra) u Sarajevu gdje će biti predstavljena posljednja dostupna dostignuća energetske efikasnosti. Oblast se brzo razvija a u BiH se ne promoviše dovoljno. Zato se hoće prikazati rješenja koja su trenutno najefikasnija u EU.


Događaj “žMoja kuća budućnosti” prvenstveno se odnosi na edukaciju o energetskoj efikasnosti sa najvišim tehnološkim standardima uzetim u razmatranje. “žMoja kuća budućnosti” ima za cilj predstaviti metode i rješenja koja značajno doprinose uštedi energije. Drugi značajni element događaja je prezentacija obnovljivih izvora energije koji su primjenljivi u prosječnom domaćinstvu. Približavanje i prezentacija mjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije je ključna kako bi postigli što masovniju implementaciju u Bosni i Hercegovini, što čini jedan od osnovnih zadataka Evropske unije u ovoj oblasti.


Sedmica održive energije Europske unije je najveći i najvažniji događaj orijentisan ka promociji i podizanju svijesti o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Glavni ciljevi organizovanja EUSEW događaja u Bosni i Hercegovini između ostalog su:  • Podizanje profila i poboljšanje imidža organizacije, grada i zemlje;
  • Biti dio europske kampanje;


  • Privlačenje pozornosti medija i pritom postaviti važnosti energetske efikasnosti u naslovim stranama;
  • Stimulisati i educirati lokalne zajednice s ciljem njihovog odobrenja za ulaganje u projekte energetsku efikasnosti i obnovljive energije;
  • Pomoći lokalnim firmama da se prošire na brzo rastuća tržišta zelene energije i prezentirati im mjere EE i OIE;
  • Inovativno i postavljanje novih standarda za promociju energetsku efikasnosti;
  • Privući investicije u oblasti održive energetske projekte u Bosni i Hercegovini;
  • Dobivanje dodatne vidljivost i potporu iz Brisela (EUSEW).

Za više informacije posjetite http://www.eusew.eu/index.php

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply