Sjedinjene Američke Države izbacuje iz upotrebe tradicionalne sijalice u korist energetski-efikasnih proizvoda

Sjedinjene Američke Države izbacuje iz upotrebe tradicionalne sijalice u korist energetski-efikasnih proizvoda

Energetski komitet Senata Sjedinjenih Država sastavlja zakon koji će postepeno zabraniti upotrebu klasičnih sijalica u Sjedinjenim Državama. Klasične sijalice, koje je razvio još Tomas Edison, proizvode svijetlo tako što električna energija prolazi kroz tanki navoj. Taj navoj se zagrijava, i kao posljedica toga emituje svjetlo. Ove sijalice su izuzetno nefikasne, i do 90% energije koja

Energetski komitet Senata Sjedinjenih Država sastavlja zakon koji će postepeno zabraniti upotrebu klasičnih sijalica u Sjedinjenim Državama.

Klasične sijalice, koje je razvio još Tomas Edison, proizvode svijetlo tako što električna energija prolazi kroz tanki navoj. Taj navoj se zagrijava, i kao posljedica toga emituje svjetlo. Ove sijalice su izuzetno nefikasne, i do 90% energije koja se utroši odlazi za toplotnu energiju, a ne na osvjetljenje.

Druge metode proizvodnje svjetla uključuju florescentno svijetlo, koje koristi zagrijane plinove, i diode koje emituju svijetlo (LED). Oba metoda su znatno efikasnija i dugoročnija od klasičnih sijalica, ali su i skuplje.

Ovaj zakon je se donosi u sklopu napora Sjedinjenih Država da smanje upotrebu energije sa ciljem da se obrati pažnja na globalno zagrijavanje. Po navodima Odjela za energiju, 22% energije utrošene u Sjedinjenim Državama odlazi na osvjetljenja, iako nije jasno koliko od ovog procenta odlazi na florescentna, a koliko na klasična svjetlosna rješenja.

Australija je već najavila da će zabraniti prodaju klasičnih sijalica do krana 2010. godine, a Kanada to isto planira uraditi do 2012. godine. Trinaest američkih država razmatraju prijedloge da smanje upotrebu klasičnih sijalica.

Neki aktivisti se nadaju da će upotreba florescentnih ili LED sijalica pomoći u redukciji rasta eksploatacije uglja, koji je primarni izvor energije u Sjedinjenim Državama. Lester Brown, predsjednik Instituta za politike o Zemlji, navodi da će prestati sa radim 270 termoelektrana ako ovi zakoni stupe na snagu širom svijeta.  Mike Adams, osnivač EcoLEDs-a, navodi da LED svjetla predstavljaju budućnost ekološkog osvjetljenja jer ne sadrže živu, za razliku od florescentnih sijalica.

General Electric ne namjerava odustati od tradicionalnih sijalica, i najavljuju da će objaviti proizvodnju klasičnih sijalica koje će biti na istom nivou kao florescentne kada je riječ o efikasnosti.

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu