Sklopiva kuća iz Hrvatske za koju vam ne treba građevinska dozvola

Sklopiva kuća iz Hrvatske za koju vam ne treba građevinska dozvola

SMO je sklopivi mobilni objekat koji je potpuno energetski autonoman a pritom i odlično enterijerski izveden.

Ukoliko vas ne drži mjesto i ne želite da živite uvijek na istoj lokaciji, vi ste idealni kandidat za ovakvu jednu kuću. SMO je ustvari idealna za vikendicu, jer se kamionom može postaviti gdje god želite. Istovara se autodizalicom i praktično se odmah može koristiti. Treba samo pričekati nekoliko minuta da se zatvorene ploče kuće hidraulički otvore i ona se praktično odmah može koristiti.

Za SMO ne trebaju priključci za struju, vodu i kanalizaciju. Fotonaponski moduli proizvode električnu energiju a solarni kolektor zagrijava toplu vodu u 150 litarskom rezervoaru, a po potrebi voda se dodatno zagrijava fasadnim gasnim bojlerom. SMO sakuplja kišnicu s ravnog krova koju preprethodno grubo pročisti, a potom preko petoslojnog filtera pretvara u pitku vodu.

Otpadne vode (tuš kabina) se odvode u 40 litarski inox rezervoar i služe za zasebno ispiranje WC šolje. Otpadne i fekalne vode se putem drobilice spremaju u polietilenski biološki uređaj na bazi aktivnog mulja. Oksidacija otpadnih voda se vrši dodavanjem vazduha pomoću kompresora i time pospiješuje pročišćavanje organskih stvari aerobnim mikroorganizmima.

Ne morate posijedovati ni građevinsko zemljište. Umjesto da uložite pare za građevinsku parcelu, zemlju možete iznajmiti, na primjer u autokampu, a nećete plaćati ništa dodatno za struju i vodu. Kada vam nakon nekog vremena ista plaža, isti restorani i iste komšije dosade, kuća se jednostavno sklopi i preveze na drugu lokaciju.

Kuća se proizvodi u Hrvatskoj a njena cijena zavisi od opreme i kvadrature. Zajedno sa solarnim i fotonaponskim panelima, sistemom za filtraciju kišnice, sistemom razgradnje i filtriranja otpadnih voda i kanalizacije kao i s parketima, kompletnim nameštajem, drvenom fasadnom oblogom i hidraulikom, ova kuća stajala bi oko 1.300 eura po kvadratu. Ukoliko ste spremni da se odreknete autonomnosti, cijena kvadrata pada na 800 eura.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply