Škotska: Cijele regije 100% na energiju zmajeva?

Škotska: Cijele regije 100% na energiju zmajeva?

U nekim dijelovima Škotske jedan od odgovora za povećanjem udjela obnovljivih izvora energije je puštati zmaja. Jedna škotska regija otišla je toliko daleko da planira u nešto manje od 10 godina, u potpunosti biti pogonjena energijom zmajeva.

Provedba ove ideje u stvarnost ne bi bila moguća bez napora britanske firme Kite Power Solutions. Njihovi “kytoons” izgledaju kao padobrani te lebedći na 6000 metara nadmorske visine generiraju na stotine megavata električne energije za vrlo male novce.

Kite Power Solutions uskoro će instalirati 500 kW offshore sistem u blizini grada Stranraer. Do 2025. godine firme očekuje kako će ova offshore elektrana biti u punom pogonu te stvarati čistu električnu energiju iz zračnih struja. KPS javlja kako je njihov sistem toliko cjenovno pristupačan da za njegovu instalaciju neće biti potrebne bilo kakve državne subvencija poreznih obveznika.

Svaki elektrana-zmaj je širok oko 40 metara te u pogledu proizvodnje električne energije ima jednaku snagu kao i 100 metarska vjetroturbina. Jedna od velikih prednosti ovog elektroenergetskog sistema je da se može postaviti na lokacijama gdje je tradicionalne offshore vjetroturbina vrlo teško instalirati. KPS javlja kako energetska farma sa nešto više od 1.000 zmajeva može proizvesti više električne energije od planirane nuklearne elektrane Hinkley Point C.

Budući da Škotska vrlo vjetrovito mjesto, a zmajevi će generirati električnu energiju većinu vremena, David Ainsworth, direktor poslovnog razvoja Kite Power Solutions, procjenjuje da će u prosjeku biti manje od 10 dana godišnje kada Kytoons neće moći proizvoditi električnu energiju. Tokom tih razdoblja, ventilatori će zadržavati zmajeve u zraku sve dok jačina vjetra ne bude opet dovoljna za nastavak proizvodnje električne energije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply