Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više domaćinstava

Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više domaćinstava

Škotske vjetroelektrane su od januara do juna 2019. osigurale 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 milijuna domaćinstava u šestomjesečnom razdoblju.

Analizom podataka o energiji dobivenoj iz vjetroelektrana koje je prikupio WeatherEnergy, škotske vjetroelektrane su od januara do juna 2019. osigurale 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 milijuna domaćinstava u šestomjesečnom razdoblju. To je gotovo dvostruko veći broj od 2,46 milijuna domaćinstava u Škotskoj, objavio je WWF Škotska.

„To su nevjerojatne brojke, a škotska revolucija energije vjetra snažno grabi naprijed. Ovi podaci pokazuju da iskorištavanje obilnog potencijala vjetra na kopnu u Škotskoj može osigurati čistu energiju za milijune domova ne samo u Škotskoj, već i u Engleskoj. Krajnje je vrijeme da se britanska vlada pokrene i našoj energiji vjetra otvori pristup tržištu“, istaknuo je Robin Parker, voditelj programa klimatske i energetske politike u WWF Škotska.

„Ove brojke zapravo ističu konzistentnost energije vjetra u Škotskoj i zašto ona sada igra veliku ulogu na energetskom tržištu Velike Britanije“, izjavio je Alex Wilcox Brooke, voditelj projekta Weather Energy.

Objavljene brojke idu u prilog činjenici da je i u Velikoj Britaniji ostvaren najduži period bez korištenja ugljena u proizvodnji struje.

Do 2030. škotska vlada ima cilj namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora te planira „gotovo potpuno“ dekarbonizirani energetski sistem do 2050. godine.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu