Škotska: Selo kao ogledni primjer zajednice pogonjene vjetrom

Škotska: Selo kao ogledni primjer zajednice pogonjene vjetrom

Ukoliko ste ikada zamišljali kako bi eko-selo trebalo izgledati, vrlo vjerojatno će vas pogled na Findhorn Ecovillage u Škotskoj ugodno iznenaditi.

Ovo ekološko selo koje se sastoji od 25 stambenih jedinica u potpunosti je pogonjeno na vjetar, a osim stambenih objekata obuhvaća i nekoliko zajedničkih infrastrukturnih objekata te radionice i urede za one koji rade kod kuće. Ova zajednica s punim se pravom može nazvati oglednim modelom održivog sela budućnosti.

Selo je izgrađeno na bivšoj industrijskoj lokaciji, a svaki dom obuhvaća velike osunčane prostore, dok su krovovi okrenuti prema jugu kako bi se maksimiziralo upijanje sunčeve svjetlosti i energije tijekom proljetnog i jesenskog ekvinocija. Arhitekti iz studija John Gilbert Architects objašnjavaju kako je cijela zajednica bila duboko uključena u sve procese projektiranja.

Osim osiguravanja maksimalne energetske učinkovitosti, uz izolaciju koja je gotovo jednaka PassivHaus standardu, svi domovi imaju sistem za oporavak sunčeve energije te podno grijanje uz pomoć toplinske pumpe. Zajednica je u potpunosti prilagođena pješacima i biciklistima, a fleksibilni javni prostori otvaraju prostor za zajedničke radionice i ostala događanja.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply