Škotskoj ne trebaju fosilna goriva: Vjetar proizveo 106 posto dnevne električne energije

Škotskoj ne trebaju fosilna goriva: Vjetar proizveo 106 posto dnevne električne energije

Vjetar koji je prošle nedjelje pogodio pojedine krajeve Škotske uzrokovao je probleme u saobraćaju, poput zatvaranja mostova, ali i kreirao najplodonosniji energetski dan u historiji zemlje.

Šta to zapravo znači? Naime, polovina električne energije koja se stvara za potrebe države dolazi od čiste energije, a najviše u formi vjetra. Brzina kretanja zraka koja je u nedjelju zabilježena iznosila je zabrinjavajućih 180 kilometara na sat. To je bilo dovoljno da vjetrenjače u vjetroelektranama proizvedu više od jedne 24-satne potrebe Škotske.

Prema procjeni WWF Scotland, vjetar je putem vjetrenjača proizveo 106 posto od uobičajne dnevne potrebne količine električne energije. To je bilo dovoljno da pored cijele države, vjetar napaja dodatnih 75.000 domaćinstava.

Ruku na srce, vjetar se desio u nedjelju, tako da je dnevna potrošnja manja nego tokom radnih dana. Ipak, 106 posto je više nego značajno za zemlju koja je okružena najvećim nalazištima nafte u Evropskoj uniji za kojima u ovom slučaju nema potrebu.

Pored toga, Škotska se na ugalj oslanja kroz 28 posto kreirane električne energije, 33 posto kreira se u nuklearnim elektranama, dok se ostatak kreira putem vjetra, energije plime i hidroelektrana.

Cilj škotskih vlasti jeste da do 2020. godine procent električne energije kreirane putem obnovljivih resursa dovedu do 100 posto.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply