Slovenačka praksa u termoizolaciji – Novoterm BH ekskluzivni zastupnik brenda URSA

Slovenačka praksa u termoizolaciji – Novoterm BH ekskluzivni zastupnik brenda URSA

Firma Novoterm BH iz Visokog je već godinama ekskluzivni zastupnik slovenačke URSA-e za BiH, te nudi kompletan program njenih proizvoda - termoizolacioni materijali od staklene vune (GW) i proizvodi od ekstrudiranog polistirena (XPS).

Kako je dosadašnja praksa pokazala, u oblasti termoizolacije od staklene vune najtraženiji proizvodi su oni koji se koriste za izolaciju kosih krovova, zatim za izolaciju pregradnih zidova i proizvodi za izolaciju ventilirajućih fasada. U termoizolaciji od ekstrudiranog polistirena (XPS) najviše se traže oni za izolaciju ravnog krova i proizvodi za oblaganje vanjskih zidova i cokla.

Direktor Novoterm BH Enver Hasagić za eKapiju kaže da slovenačka URSA danas ima 14 fabrika u 9 zemalja, posluje na Bliskom istoku, Južnoj Africi i u više od 40 zemalja Evrope, među kojima je i BiH.

– Moja suradnja sa URSA-om datira od njenog samog dolaska na tržište BiH tj. od 2001. godine. U početku sam bio komercijalno-tehnički predstavnik, a onda se ta saradnja kasnije nastavila preko firme Novoterm BH.

Hasagić kaže da je s vremenom napravljen iskorak u poslovanju i plasiranju URSA proizvoda.

– Od one ranije parole “bolje ikakva nego nikakva izolacija”, počele su se tražiti kvalitetnije izolacije sa boljom lamdom i većom debljinom. Sada je svima jasno se da ulaganjem u izolaciju ostvaruje značajna ušteda na grijanju i hlađenju, kao i to da je boravak u izoliranim objektima prijatniji i ugodniji. Ono što nam predstavlja problem kod prodaje URSA termoizolacionih materijala je nedostatak zakonske regulative o primjeni i ugradnji termoizolacije i nepostojanje državnih poticaja – ističe Hasagić.

Neki od objekata u koje su uveli URSA izolacione materijale su Bingo prodajni centri širom BiH, Marriot hotel u Sarajevu, Sarajevo City Center, BBI centar, zgrada Vlade RS u Banjaluci, Direkcija za ceste FBiH, naselje Vrtovi riverine u Sarajevu, zatim u zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu, u kompleksu Mellain u Tuzli, kao i u nedavno završenom hotelu Pino Nature na Trebeviću.

Danas imaju mnogobrojne distributere: Em Oniks Lukavac, Alfe MI Živinice, ZH Zola Živinice, Topdom Tuzla, Atraktiv Sarajevo, Gradiz Sarajevo, TGI Gradur, Trgošped Kakanj, TMK Krivaja Zavidovići, Fragmat Gračanica, Topinex Banjaluka, Centrum Banjaluka, BMB PJ Topcommerc Banjaluka, Javor Prijedor, Crni Cazin, Lucy Trade Cazin, Čavkunović Bau Bihać, GM Gratis Tomislavgrad, Mujagić Bihać, Chemo commerce Široki Brijeg.

– Planovi za 2017. godinu su da se zadrži liderska pozicija u prodaji termoizolacionih materijala URSA GW i povećanje tržišnog udjela u prodaji XPS – zaključio je Hasagić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply