Solarna dolina: Energetski efikasno naselje na padinama Fruške gore

Solarna dolina: Energetski efikasno naselje na padinama Fruške gore

Na samo pet kilometara od centra Novog Sada, gradi se naselje koje svoje potrebe za energijom dobija iz obnovljivih izvora.

Osnovna ideja pri projektovanju naselja Solarna Dolina bila je da se podigne moderno, energetski efikasno naselje u lijepom ambijentu – na padinama Fruške gore a opet dovoljno blizu centru grada. Zato je izabrana parcela na Mišeluku, na kojem investitor Nikola Džolev sa svojim saradnicima podiže naselje u kojem će oni koji kupe kuću moći čak da uzgajaju svoju hranu u bio-baštama.
solarna-dolina-5-630x296
Izgradnja I faze naselja Solarna dolina je počela a nju će činiti 10 stambenih jedinica (kuće u nizu) i jedan poslovni objekat. Faza II obuhvata izgradnju objekata na površini od oko 4 hektara, primarno stambene namijene ali i sadržaja koji će podići vrijednost naselju. Pored trim staza, teretane na otvorenom i diječijeg igrališta u planu je izgradanja koridora sa bio-baštama u kojima će se moći uzgajati povrće, voće ili cvijeće.
solarna-dolina-3-630x472
Svi objekti koristiće obnovljive izvore energije. Tako će se grijanje, hlađenje i priprema sanitarne tople vode ostvarivati korištenjem solarnih kolektora i toplotnih pumpi.
solarna-dolina-2-630x472
Objekti su projektovani u B klasi energetske efikasnosti što znači da će potrošnja energije za grijanje/hlađenje na godišnjem nivou iznosi manje od 30 kWh/m2, dok je prosječna potrošnja u gradu oko 120 kWh/m2. U skladu sa tim, mogu se očekivati oko četiri puta manji troškovi nego kod objekata vezanih na sisteme daljinskog grijanja. Na godišnjem nivou, za stan od npr. 80 m2, očekivana ušteda iznosi oko 950 evra, u odnosu na isti stan u klasičnoj gradnji. Digitalnim regulatorima temperature moći će se kontrolisati grijanje i hlađenje u prostorijama pa će i plaćanje biti po utrošku. Za sistem grijanja, odabrano je centralno podno grijanje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply