Solarna elektrana u Prozoru

Solarna elektrana u Prozoru

Poslije 100 dana probnog rada solarna fotonaponska elektrana u vlasništvu firme “žSolik” počela je redovnu isporuku struje u sistem “žElektroprivrede HZHB”. Elektrana je sagrađena u Gmićima u Prozoru na površini od 3.000 kvadratnih metara, gdje je postavljeno 636 panela koji će proizvoditi 180 megavat-sati električne energije. U prvih 12 godina struju će isporučivati po garantiranim cijenama, a kasnije

Poslije 100 dana probnog rada solarna fotonaponska elektrana u vlasništvu firme “žSolik” počela je redovnu isporuku struje u sistem “žElektroprivrede HZHB”.

Elektrana je sagrađena u Gmićima u Prozoru na površini od 3.000 kvadratnih metara, gdje je postavljeno 636 panela koji će proizvoditi 180 megavat-sati električne energije.

U prvih 12 godina struju će isporučivati po garantiranim cijenama, a kasnije po tržišnim. Povrat investicije očekuje se za sedam godina.

Vlasnik firme “žSolik” Ivo Kudić kaže da je realizacija, zbog birokratije i komplicirane procedure, bila dugotrajan i obeshrabrujući posao, ali odustati nije mogao jer je elektranu sam projektirao i osmislio, što je bio dodatni izazov da istraje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu