Solarna energija je prošle godine otvorila više radnih mjesta u SAD-u od fosilnih goriva

Solarna energija je prošle godine otvorila više radnih mjesta u SAD-u od fosilnih goriva

Uprkos velikom rastu tržišta bušenja plina i nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, rastući sektor solarne energije je otvorio više radnih mjesta tokom prošle godine u Američkoj ekonomiji od nekih sektora fosilnih goriva i elektroprivreda zajedno. Rezultati nove studije su pokazali da je Američka solarna industrija otvorila više radnih mjesta od rudarenja uglja, bušenja za naftom i plinom,

Uprkos velikom rastu tržišta bušenja plina i nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, rastući sektor solarne energije je otvorio više radnih mjesta tokom prošle godine u Američkoj ekonomiji od nekih sektora fosilnih goriva i elektroprivreda zajedno.

Rezultati nove studije su pokazali da je Američka solarna industrija otvorila više radnih mjesta od rudarenja uglja, bušenja za naftom i plinom, izgradnje plinovoda i proizvodnje konvencionalne energije i opskrbe zajedno. Studija koju su zajednički napravili The Solar Foundation i BW Research Partnership je pokazala da je broj zaposlenih u Američkom solarnom sektoru skočio za 22% na 173.807 radnih mjesta od novembra 2013. do novembra 2014. godine, što u sirovim brojkama znači otprilike 31.000 novo zaposlenih.

Prema Američkom uredu za statistiku zapošljavanja je pak industrija plinskog i naftnog bušenja ovorila 11.800 novih radnih mjesta od decembra 2013. do decembra 2014. godine, te ukupno zapošljava 216.000 ljudi, dok je rudarenje uglja palo za 3.800 ljudi na ukupno 76.100. Izgradnja cjevovoda za plin i naftu je narasla za 8.100 radnih mjesta prošle godine na 140.700 dok su elektroprivrede uklučujući isporuku i proizvodnju iz konvencionalnih elektrana, vodoprivreda i distribucija prirodnog plina narasla za 5.000 radnih mjesta na ukupno 556.300. Fosilna goriva i elektroprivrede su otvorile više radnih mjesta samo ako se u obzir uzmu servisni poslovi.

Ovime je solarna industrija još jednom pokazala svoju moć u otvaranju novih radnih mjesta, te je u SAD-u narasla za 86% odnosno 81.000 novih radnih mjesta. Ako se gleda ukupni broj novih radnih mjesta, solarna industrija je otvorila skoro 1,3% svih novih radnih mjesta, odnosno svako sedamdeset i osmo novo radno mjesto.

Prema istoj studiji se ove godine očekuje još više novih radnih mjesta i to otprilike 36.000 čime bi se nadmašila prošla godina.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply