Solarna plutajuća kuća troši upola manje energije nego što proizvodi

Solarna plutajuća kuća troši upola manje energije nego što proizvodi

Floatwing je kuća na vodi kojom možete da odete od obale i da pritom ne morate da vodite računa koliko imate goriva u rezervoaru.

Portugalska kompanija Friday napravila je solarnu plutajuću kuću u čijem je fokusu energetska efikasnost i zaštita okoliša. Ekološki osviješeteni Floatwing ne samo da ima miminalan negativan uticaj na okoliš već može da proizvede 100% svojih energetskih potreba za samo šest mjeseci.

plutajuca-kuca-floatwing-01-958x430

Friday u svojoj ponudi ima četiri modela Floatwinga a svaki od njih ima različite nivoe ekonomije u zavisnosti od ugrađene opreme. Najjači model Floatwinga je potpuno energetski nezavistan plutajući dom koji solarnim panelima pravi struju, prerađuje otpadne vode, pravi pitku vodu i skladišti energiju kako bi bio samoodrživ.

Floatwing je plutajuća kuća na dva nivoa sa donjom prostranom palubom i gornjim blokom sa terasom. Na prvom nivou je dnevni boravak u staklu sa kompletno opremljenom kuhinjom, spavaćim blokom, vinskim podrumom, toplotnom pumpom, AC generatorom itd. Stakleni paneli se mogu otvoriti kako bi se ljeti obezbijedila prirodna ventilacija a zimi se prostor može zagrijati pomoću peći na pelet.

plutajuca-kuca-floatwing-06-630x377

Tokom šest najtoplijih mjeseci (od aprila do septembra) ovoj plutajućoj kući nije potrebno dopunjavanje goriva. Dva mala motora dovoljna su za pomijeranje kuće, s jedne tačke na drugu, skromnom brzinom od tri čvora (oko pet kilometara na sat). Period autonomije, u zimskim mjesecima, može se produžiti benzinom kao i peletom.

plutajuca-kuca-floatwing-03-630x377

Plutajuća kuća je fiksne širine od šest metara dok se dužina može prilagoditi sa 10 do 18 metara. Floatwing se pakuje u standardni transportni kontenjer i može se isporučiti gdje god poželite.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply