Solarne elektrane u BiH ostvarile skroman godišnji prihod

Solarne elektrane u BiH ostvarile skroman godišnji prihod

U sistem Elektroprivrede BiH stiže električna energija proizvedena u dvije solarne elektrane. Na električnoj energiji proizvedenoj snagom sunca u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u prvoj polovini ove godine ostvaren prihod od oko 5.000 konvertibilnih maraka (KM), doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JP EPBiH). Prema podacima ovog preduzeća, od marta ove

U sistem Elektroprivrede BiH stiže električna energija proizvedena u dvije solarne elektrane.

Na električnoj energiji proizvedenoj snagom sunca u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u prvoj polovini ove godine ostvaren prihod od oko 5.000 konvertibilnih maraka (KM), doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JP EPBiH).

Prema podacima ovog preduzeća, od marta ove godine u sistem stiže sunčeva energija proizvedena u solarnoj elektrani sportske hale u Kalesiji, koja je vlasništvo Selmira i Sadika Fatića (Eko Energija d.o.o. iz Kalesije), a od juna i iz solarne elektrane “Bičakčić 1”, koja je u vlasništvu Edhema Bičakčića (“Bičakčić” d.o.o. iz Sarajeva).

Kalesijska elektrana je isporučila energiju u vrijednosti 5.132 KM, a Bičakčićeva u vrijednosti od 93,25 KM.

Tražena roba

Bičakčić, bivši federalni premijer, kaže da će energija proizvedena iz obnovljivih izvora biti tražena roba u budućnosti.

“Vrlo je važno da pristupimo tržištu zelenih carbon certifikata”, kaže Bičakčić i pojašnjava da bi to značilo dodatnu zaradu kao poticaj smanjenja ugljičnog dioksida u zraku.

U odnosnu na prethodnu godinu, u ovoj godini je porasla otkupna cijena energije proizvedene iz obnovljivih izvora – vode, sunca i vjetra – pa sada iznosi 0,12 KM/kWh, odnosno dva feninga više nego u prethodnim godinama, prenosi Aljazeera Balkans.

Sredstva koja se plaćaju za obnovljivu energiju se naplaćuju preko računa koji se krajnjim potrošačima ispostavljaju za potrošenu električnu energiju.

Male hidroelektrane

U sistem EPBiH su priključene i 24 male hidroelektrane (mHE), koje su u prvoj polovini ove godine naplatile 4,1 milion KM za oko 33 GW proizvedene struje.

Trenutno, najviše proizvodi mHE Majdan, u vlasništvu firme Intrade-Energija d.o.o. iz Sarajeva, koja je u prvom polugodištu dobila od EPBiH 427.233 KM.

Ova mHE se nalazi na rijeci Kozici u srednjoj Bosni.

Najmanje struje trenutno daje mHE Hum, koja je u vlasništvu firme Eskimo S 2 d.o.o. iz Mehurića kod Travnika.

U promatranom periodu su zaradili 49.633 KM za struju koju su proizveli na rijeci Jasenici, općina Travnik.

Prošle godine je u sistemu bila 21 mala mHE, a one su proizvele 44 GW i naplatile 4,7 miliona KM.

Vraćanje novca u budžet

Prema važećim zakonima o koncesijama, na osnovu kojih su mHE izgrađene i puštene u pogon, dio tog novca bi trebao biti vraćen u budžete kao uplata koncesionih naknada. 

U reviziji učinka “Upravljanje koncesijama Federacije Bosne i Hercegovine”, koju je Ured za reviziju institucija Federacije objavio u aprilu prošle godine, navedeno je da naplata i nadzor nad koncesionim naknadama za sada nisu
zadovoljavajući, piše Aljazeera Balkans.

Evidencija o naplaćenim koncesijama bi trebala biti vođena u kantonalnim ministarstvima finansija.

Prema podacima Komisije za koncesiju Federacije, još nijedna koncesija za izgradnju mHE nije data na razini ovog bh. entiteta, već na razini kantona.

Komentari

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Komentari

%d bloggers like this: