Solarne elektrane u BiH ostvarile skroman godišnji prihod

Solarne elektrane u BiH ostvarile skroman godišnji prihod

U sistem Elektroprivrede BiH stiže električna energija proizvedena u dvije solarne elektrane. Na električnoj energiji proizvedenoj snagom sunca u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u prvoj polovini ove godine ostvaren prihod od oko 5.000 konvertibilnih maraka (KM), doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JP EPBiH). Prema podacima ovog preduzeća, od marta ove

U sistem Elektroprivrede BiH stiže električna energija proizvedena u dvije solarne elektrane.

Na električnoj energiji proizvedenoj snagom sunca u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u prvoj polovini ove godine ostvaren prihod od oko 5.000 konvertibilnih maraka (KM), doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JP EPBiH).

Prema podacima ovog preduzeća, od marta ove godine u sistem stiže sunčeva energija proizvedena u solarnoj elektrani sportske hale u Kalesiji, koja je vlasništvo Selmira i Sadika Fatića (Eko Energija d.o.o. iz Kalesije), a od juna i iz solarne elektrane “Bičakčić 1”, koja je u vlasništvu Edhema Bičakčića (“Bičakčić” d.o.o. iz Sarajeva).

Kalesijska elektrana je isporučila energiju u vrijednosti 5.132 KM, a Bičakčićeva u vrijednosti od 93,25 KM.

Tražena roba

Bičakčić, bivši federalni premijer, kaže da će energija proizvedena iz obnovljivih izvora biti tražena roba u budućnosti.

“Vrlo je važno da pristupimo tržištu zelenih carbon certifikata”, kaže Bičakčić i pojašnjava da bi to značilo dodatnu zaradu kao poticaj smanjenja ugljičnog dioksida u zraku.

U odnosnu na prethodnu godinu, u ovoj godini je porasla otkupna cijena energije proizvedene iz obnovljivih izvora – vode, sunca i vjetra – pa sada iznosi 0,12 KM/kWh, odnosno dva feninga više nego u prethodnim godinama, prenosi Aljazeera Balkans.

Sredstva koja se plaćaju za obnovljivu energiju se naplaćuju preko računa koji se krajnjim potrošačima ispostavljaju za potrošenu električnu energiju.

Male hidroelektrane

U sistem EPBiH su priključene i 24 male hidroelektrane (mHE), koje su u prvoj polovini ove godine naplatile 4,1 milion KM za oko 33 GW proizvedene struje.

Trenutno, najviše proizvodi mHE Majdan, u vlasništvu firme Intrade-Energija d.o.o. iz Sarajeva, koja je u prvom polugodištu dobila od EPBiH 427.233 KM.

Ova mHE se nalazi na rijeci Kozici u srednjoj Bosni.

Najmanje struje trenutno daje mHE Hum, koja je u vlasništvu firme Eskimo S 2 d.o.o. iz Mehurića kod Travnika.

U promatranom periodu su zaradili 49.633 KM za struju koju su proizveli na rijeci Jasenici, općina Travnik.

Prošle godine je u sistemu bila 21 mala mHE, a one su proizvele 44 GW i naplatile 4,7 miliona KM.

Vraćanje novca u budžet

Prema važećim zakonima o koncesijama, na osnovu kojih su mHE izgrađene i puštene u pogon, dio tog novca bi trebao biti vraćen u budžete kao uplata koncesionih naknada. 

U reviziji učinka “Upravljanje koncesijama Federacije Bosne i Hercegovine”, koju je Ured za reviziju institucija Federacije objavio u aprilu prošle godine, navedeno je da naplata i nadzor nad koncesionim naknadama za sada nisu
zadovoljavajući, piše Aljazeera Balkans.

Evidencija o naplaćenim koncesijama bi trebala biti vođena u kantonalnim ministarstvima finansija.

Prema podacima Komisije za koncesiju Federacije, još nijedna koncesija za izgradnju mHE nije data na razini ovog bh. entiteta, već na razini kantona.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu