Solarne energije u Čileu ima doslovno “na bacanje”

Solarne energije u Čileu ima doslovno “na bacanje”

Proizvodnja solarne energije u Čileu toliko je raširena da su u toj zemlji prisiljeni davati energiju besplatno.

To je dobra vijest za potrošače, no ne i za firme koje su vlasnici klasičnih elektrana. Zarada im je počela kliziti iz ruku jer je potražnja za tom vrstom energije opasno pala.

Ekonomski rast i velika proizvodnja u rudarskom sektoru povećali su potražnju za energijom, koje sada, zahvaljujući Suncu, imaju i previše. Uz već postojećih 29 solarnih farmi, planira se izgradnja još 15.

Na tržištu proizvodnje solarne energije nastala je gužva. Problem se javlja u tome što Čile ima dvije glavne energetske mreže, centralnu i sjevernu, koje nisu međusobno povezane. To znači da jedna regija može biti pretjerano opskrbljivana energijom, što smanjuje cijene jer se višak ne može dovesti do ostalih dijelova zemlje.

Zbog toga se do 2017. planira gradnja linije duge 3 hiljade kilometara, koja bi povezivala ta dva područja. Razvija se i linija od 753 kilometra kako bi se rasteretila zasićenost u sjevernim dijelovima središnje mreže, područjima gdje energetski viškovi cijene spuštaju na nulu.

Očekuje se proizvodnja oko 1.4 gigavata solarne energije ove godine, naspram 371 megavata u 2015.

Dok se ne riješi ovaj složeni infrastrukturni problem u Čileu, cijene struje i dalje će padati, a zbog viška solarne energije elektrane će gubiti korisnike.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply