Solarni aerodrom

Solarni aerodrom

Aerodrom u Bangaloreu u Indiji bit će još jedan koji se sve više oslanja na solarnu energiju

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, Međunarodni aerodrom Kempegowda u Bangaloreu u Indiji postat će najveći indijsi aerodrom s iskorištavanjem solarne energije.

Kako se ističe, snaga postrojenja za proizvodnju električne iz solarne energije u sklopu aerodroma bit će čak 14,6 MW, čime će se pokrivati čak 40% vlastitih potreba za električnom energijom i smanjiti ekvivalente emisije ugljičnog dioksida u okoliš za oko 17 000 t godišnje. Projekt je trenutačno u fazi odabira izvođača radova.

Isto tako, još 2015. godine Međunarodni aerodrom Cochin u Kochiju, također u Indiji, postao je prvi na svijetu koji se u cijelosti opskrbljuje električnom energijom proizvedenom iz solarne energije. Pri tome se najviše električne energije na aerodromima troši na pogon sistema grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije te rasvjete, pri čemu potrošnja može iznositi i do 100 – 300 GW h godišnje, što odgovara potrošnji čak 30 000 – 100 000 kućanstava.

Solarna energija je pri tome iznimno prikladna za proizvodnju električne energije jer na aerodromima uvijek postoje velike površine ravnih krovova zgrada i velike travnate površine na kojima se mogu postavljati fotonaponski moduli. Indija je u tom području otišla najdalje jer se, osim ostvarenog projekta u Kochiju i najavljenog u Bangaloreu, takvi projekti namjeravaju ostvariti na još 16 aerodroma, pri čemu bi ukupna snaga tih postrojenja trebala iznositi 116 MW, dok bi snaga postrojenja koja će se instalirati do kraja ove godine trebala iznositi 24,1 MW.

No, solarni aerodromi postoje širom svijeta. U SAD-u je najveći Međunarodni aeordrom Indianapolis, gdje se nalazi solarna elektrana s ‘trackerima’ snage 20 MW, a tu je i Međunarodni aerodrom Kuala Lumpur (KLIA) u Maleziji, gdje se uštede ostvarene primjenom solarne energije procjenjuju na oko 620 000 dolara godišnje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply