Solarni dani Europske unije

Solarni dani Europske unije

Solarni dani Europske unije (European Solar Days) se organizuju na državnom nivou i imaju za cilj podizanje javne svijesti o inteligentnim energetskim reješenjima, a posebno solar-termalnim i fotonaponskim sistemima. Solarni dani se organizuju od 2002. godine i prve manifestacije su se održale u Austriji, Å vicarskoj i Njemačkoj gdje su dobro prihvaćene od strane lokalnog stanovništva,

Solarni dani Europske unije (European Solar Days) se organizuju na državnom nivou i imaju za cilj podizanje javne svijesti o inteligentnim energetskim reješenjima, a posebno solar-termalnim i fotonaponskim sistemima.

Solarni dani se organizuju od 2002. godine i prve manifestacije su se održale u Austriji, Å vicarskoj i Njemačkoj gdje su dobro prihvaćene od strane lokalnog stanovništva, studenata i učenika. Tokom šest godina održavanja Solarnih dana EU u razdoblju između 2002. i 2007. godine stotine ljudi su bili uključeni u više od 2.000 događaja u lokalnim zajednicama, školama i preduzećima u ove tri zemlje.

Više od 100.000 posjetilaca sudjelovalo je u raznim aktivnostima. Mediji su vrlo pozitivno reagovali objavljivši više od 1.000 priopćenja za javnost u časopisima, radio i TV stanicama. U 2008. godini se događaj proširio na Francusku, Italiju, Sloveniju, Å paniju i Nizozemsku.

U uporedbi s drugim uobičajnim kampanjama, Solarni dani EU je iznimno ekonomičan oblik kampanje. Osnovna ideja za ovu kampanju proizlazi iz koncepta “socijalni/društveni marketing” koji koristi postojeće komunikacijske kanale između udruženja i organizacija i njihovih članova (biltene, pošte, novine, itd.) kako bi skrenuli pozornost na događaj.

Solarni dani EU će biti posvećeni povećanju svijesti javnosti o solarnoj energiji kao neiscrpivog izvora energije i motivaciji šire javnosti da koristi ovaj izvor za proizvodnju toplotne ili električne energije. Ovogodišnji cilj je organizacija 3000 događaja u zemljama koje imaju za cilj proizvodnju 20%-totnog udjela energije iz obnovljivih izvora.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply