Solarni kolektori i fotonaponski paneli pušteni u pogon u Gračanici

Solarni kolektori i fotonaponski paneli pušteni u pogon u Gračanici

Povodom obilježavanja završetka projekta “Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES” u petak je u prisustvu projektnih partnera u Sportskoj sali “LUKE” u Gračanici puštena u pogon oprema za korištenje obnovljivih izvora energije. Riječ je o projektu kojeg finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH, a kojeg su sa BiH  strane provodili

Povodom obilježavanja završetka projekta “Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES” u petak je u prisustvu projektnih partnera u Sportskoj sali “LUKE” u Gračanici puštena u pogon oprema za korištenje obnovljivih izvora energije.

Riječ je o projektu kojeg finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH, a kojeg su sa BiH  strane provodili Udruženje za razvoj NERDA u partnerstvu sa Općinom Gračanica i Općinom Kalesija, dok je sa HR strane projekat provodila Općina Nijemci sa partnerima.

Za potrebe opremanja demonstracijskog objekta Sportske sale “LUKE” u Gračanici sredstvima projekta su nabavljeni i instalirani solarni kolektori i fotonaponski paneli. Konkretno, ugradnjom navedene opreme koju su izvršile domaće firme “Finesa” i “Sikon-sas”, obezbijeðeno je zagrijavanje sanitarne vode i pomoć pri zagrijavanju prostora.

Takoðer, ovim će se doprinijeti smanjenju troškova potrošnje električne i toplotne energije. Ukupna vrijednost nabavljene i instalirane opreme je 77.293,60 KM.

Obraćajući se prisutnima Općinski načelnik Nusret Helić istakao je da prioritetan cilj Općine Gračanica učešćem u ovom projektu nije bio samo postizanje finansijskog efekta, već želja da se uðe u proces edukacije i da se učimo prihvatati ono što nas čeka u budućnosti. Dodao je da je Općina Gračanica potpisnica energetske povelje zajedno sa svim drugim općinama TK, čime se obavezala na kontinuirano provoðenje mjera energetske efikasnosti, korištenje obnovljivih izvora energije, te sistemsko rješavanje problema iz ove oblasti. Iskoristio je priliku da zajedno sa partnerima podsjeti na važnost i prednosti prekogranične saradnje, te izrazio uvjerenje da će se ovakva vrsta saradnje širiti i na druge oblasti. Takoðe, pohvalili su angažovanost NERDA-e na kooordinaciji i doprinosu da se sve projektne aktivnosti realizuju kvalitetno i u predviðenim rokovima.

Pored načelnika općine Gračanica prisutnima su se obratili Ivica Klem, načelnik općine Nijemci iz Hrvatske, direktor Nerde Enes Drljević, kao i ministar za prostorno ureðenje i zaštitu okolice TK Zvjezdan Karadžin.

U prisustvu partnera na projektu, svečani čin otkrivanja ploče koja će svjedočiti o realizaciji ovog vrijednog projekta izvršili su Edbera Biković program menadžer ispred Delegacije EU u BiH i Općinski načelnik Nusret Helić. Nakon svečanog čina otkrivanja ploče, gosti i domaćini su imali priliku razgledati instalirana postrojenja, saopćeno je iz Općine Gračanica.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply