Solarni paneli za sirijske bolnice

Solarni paneli za sirijske bolnice

Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu.

Zemlja je nekoć bila energetsko središte, s mrežom 15 elektrana uključujući TE Aleppo i tri hidroakumulacije.

No, nakon šest godina rata to se u potpunosti promijenilo jer su elektrane i prijenosna mreža slučajno i taktički uništena a šteta na elektroenergetskom sustavu procjenjuje se na pet milijardi USD.

Distribucijska mreža je uništena, elektrane ne rade, mnoge transformatorske stanice su uništene kao i neki ključni vodovi.

Na dijelu zemlje koji je držao ISIL dio infrastrukture radi ali smanjenim kapacitetom. To je ostavilo Sirijce ovisnima o upotrebi vrlo zagađujućih i skupih dizelskih generatora koji proizvode električnu energiju i tako pokrivaju osam posto potreba države. Manjak struje ima drastičan učinak na živote ljudi, a najakutnije stanje je u bolnicama.

Zbog toga je humanitarna organizacija Unija za zdravstvenu skrb UOSSM krajem 2016. započela projekt gradnje fotonaponskih panela na krovove bolnica.

Riječ je o hibridnom sustavu koji se sada izgradio na krovu jedne bolnice a uključuje 480 panela , svaki snage 265W ili ukupno 127 kW, baterije i dizelski generator u paralelnom radu, a instalirano je i 18 invertera.

Očekuje se da će takav sustav tijekom godine zadovoljiti 30 do 40% ukupne potrošnje električne energije u bolnici, a ključna je električna energija u operacijskim salama.

UOSSM sada radi na pet novih projekata s FN u sirijskim bolnicama te procjenjuje da bi za Siriju optimalno obnovljivo rješenje za budućnost bile mikromreže, posebno u selima koja na taj način zajedno mogu ostvariti benefite, objavio je Power & Technology.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply