Solarni putevi bi mogli proizvoditi dovoljno električne energije da napajaju cijelu zemlju

Američka firma pod nazivom “˜Solar Roadways”™ razvija novu tehnologiju solarne energije koja bi se postavljala na cestama širom zemlje i ima potencijal da proizvede više energije iz obnovljivih izvora nego što je to potrebno cijeloj Zemlji. Oni su zapravo već razvili prototip koji testiraju instalirajući na parkingu, te su u procesu pronalaženja sredstava putem “˜crowdsourcing-a”™ kako

Američka firma pod nazivom “˜Solar Roadways”™ razvija novu tehnologiju solarne energije koja bi se postavljala na cestama širom zemlje i ima potencijal da proizvede više energije iz obnovljivih izvora nego što je to potrebno cijeloj Zemlji.

Oni su zapravo već razvili prototip koji testiraju instalirajući na parkingu, te su u procesu pronalaženja sredstava
putem “˜crowdsourcing-a”™ kako bi dodatno poboljšali dizajn i započeli proizvodnju.

Kompaniju “˜Solar Roadways”™ osnovali su Scott i Julie Brusaw 2006. godine te su dizajnirali i razvili šestougaona stakla od solarnih panela i LED diodama koja bi mogla biti instalisana na raznim površinama kao što su ceste, trotoari i igrališta. Ove ploče su više nego isplative i mogu biti od koristi biznis sektoru i vlasnicima kuća koji bi mogli
proizvoditi električnu energiju instaliranjem istih na prilaze i parkirališta, a višak električne energije mogu prodati natrag u mrežu.

Paneli sadrže grijače za topljenje snijega i leda pa su idealni u zimskim uvjetima, a LED rasvjeta namjenjena da služi kao putokazi kako bi se noći smanjile nesreće. Također, Solarni putevi bi se mogli koristiti za punjenje električnih vozila, a buduće tehnologije čak bi moglo omogućiti punjenje tokom vožnje preko međusobne indukcijske ploče. Tim
stručnjaka je utvrdio da farovi automobila mogu proizvoditi energiju u ovim pločama tako što bi automobili vozeći se noću proizvodili određenu količinu električne energije.

Staklene površine možda zvuče kao vrlo krhak materijal ali prototipovi su opsežno testirani te je utvrđeno da su u stanju izdržati čak i najteže kamione. Reciklirani materijali se također mogu koristiti za proizvodnju ovih panela jer su prototipovi izgrađeni uz pomoć od 10% recikliranog stakla.

Svi paneli će biti međusobno povezani žicom kako bi se sve eventualne greške mogle lako otkriti i popraviti. Također,
dizajnirali su posebno mjesto za sakrivanje kablova za napajanje koje su nazvali “koridori” koji će omogućiti jednostavan pristup komunalnim radnicima. Osim toga, oni vjeruju da se ovi koridori mogu koristiti za smještaj
optičkih kablova za visokopojasni internet.

Prema kalkulacijama kompanije “˜Solar Roadways”™, u SAD-u postoji oko 31.000 kvadratnih kilometara korisne površine i ako se ta površina pokrije sistemom solarnih puteva moglo bi se proizvesti električne energije više od tri puta od trenutne potrošnje cijele planete. To je odličan potencijal koji bi mogao dovesti do ogromnog pada o zavisnosti od nafte što bi također značajno smanjilo emisiju CO2.

Očigledno je da ovaj projekat neće biti jeftin ali kompanija “˜Solar Roadways”™ se nada da uspjeti sakupiti milion dolara preko svoje Indiegogo stranice kako bi mogli zaposliti inženjere za konačne izmjene i početak proizvodnje. Ukoliko kompanija prikupi dovoljno sredstava, proizvodnja i instalacija ovih sistema bi več mogla početi krajem ove godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply