Solarni šatori

Solarni šatori

Å atori sa solarnim fotonaponskim ćelijama koje mogu proizvesti električnu energiju za osnovne potrebe kampiranja polako i sigurno postaju stvarnost. Nakon mnogih prirodnih nesreća koje se događaju u zadnje vrijeme (potres u Japanu, tajfun Katrina i slično), i zbog potrebe za jednostavnim, pouzdanim prijenosnim energetskim izvorima koji se mogu koristiti za vrijeme nesreća ali i za kampiranje na osami u

Å atori sa solarnim fotonaponskim ćelijama koje mogu proizvesti električnu energiju za osnovne potrebe kampiranja polako i sigurno postaju stvarnost.

Nakon mnogih prirodnih nesreća koje se događaju u zadnje vrijeme (potres u Japanu, tajfun Katrina i slično), i zbog potrebe za jednostavnim, pouzdanim prijenosnim energetskim izvorima koji se mogu koristiti za vrijeme nesreća ali i za kampiranje na osami u prirodi, mnoge firme razvijaju šatore koji koriste solarne fotonaponske ćelije.

Orange je jedna od tih firmi koja već duže vrijeme razvija solarni konceptni šator koji se svakih par godina predstavlja na Glastonbury festivalu (zadnji put 2009.).

Sam šator je razvijen zajedno sa konsultantskom firmom Kaleidoscope, a cilj je bio prikazati posjetiteljima festivala kako bi se u budućnost mogle pokriti potrebe za komunikacijom i energijom u šatoru.

Najnovija istraživanja su pokazala da se preko posebnih  solarnih vlakana koji su dio šatora, dolazi do novih načina iskorištavanja energije Sunca: konceptni šator koristi tu tehnologiju sa tri klizeća elementa koji se mogu micati tokom dana da maksimiziraju solarnu efikasnost.

Srce ovog šatora je središnji bežični centar koji pokazuje koliko je količine električne energije proizvedeno i koliko je potrošeno, a i daje bežični signal za internet, te ima bežične punjače za mobitel i podno grijanje koje se uključuje nakon što temperatura padne ispod neke zadane veličine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply