SolarPower Europe slavi instalaciju 100 GW solarne energije

SolarPower Europe slavi instalaciju 100 GW solarne energije

Prema informacijama iz IHS, Evropa je nedavno postigla veoma bitno dostignuće. Naime, instalirana je solarna elektrana od 100 GW. Da bi obilježili ovo jako bitno dostignuće, SolarPower Europe, industrijsko udruženje za solarnu energiju u Evropi, će napraviti proslavu 29 septembra 2016 u Briselu.

“Ovo je jedinstveno postignuće i razlog za slavlje”, rekao je Oliver Schäfer, predsjednik SolarPower Europe. “Prije samo nekoliko godina solarna energija je smatrana manje važnom alternativnom tehnologijom, ali to je sada glavni element našeg energetskog sistema. U stvari, solarna energija je jedan od najkonkurentnijih oblika energije u Europi danas.”

Dižući se od manje od 3 GW solarnog kapaciteta u 2005. godini, Evropa je nadmašila 100 GW u drugom kvartalu 2016. godine, prema IHS. Ovo dostignuće je prvenstveno zbog dva faktora – smanjenje troškova za 80 % i regulatornog okvira koji podržava solarnu energiju kao što su zemlje djelovale da bi zadovoljile direktive Evropske unije za obnovljivu energiju. “U sve uređenijem okolišu, Evropska PV industrije sada se suočava sa novim izazovima u instaliranju narednih 100 gigavata”, rekao je Josefin Berg, viši analitičar za IHS tehnologije.

“Evropa je nekada bila kolijevka solarne energije, sada ostatak svijeta je sustiže”, rekao je James Watson, direktor SolarPower Europe. “Sa sadašnjim post-feed-in tarifama moramo se pobrinuti da imamo pravo dizajna tržišta električne energije i pravo dugoročne investicije za procvat solarne energije. Nadamo se da predstojeće reforme dizajna tržišta od strane Evropske komisije i Direktiva o obnovljivim izvorima energije će otvoriti put za dostignuće od 200 gigavata.”

Na proslavi u septembru uvodno izlaganje će držati Potpredsjednik Evropske komisije, Maros Šefčovič, koji je zadužen za energetsku uniju. Vodeći ka ovoj proslavi, SolarPower Europe ohrabruje ljude širom Evrope da podrže ovo dostignuće, prateći hashtag # EUsolar100GW na Twitteru.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply