Splitu 200.000 eura za pametnu javnu rasvjetu

Splitu 200.000 eura za pametnu javnu rasvjetu

Europski fond za regionalni razvoj je odobrio Gradu Splitu projekt CitiEnGov (Cities for a Good Energy Governance – Gradovi za pametno energetsko upravljanje), čiji je prioritet stvaranje gradova i regija u srednjoj Europi s niskim emisijama ugljika u atmosferu i specifičnim ciljem izrade lokalnih strategija održive energetike.

Grad Split je jedan od deset partnera na projektu u kojem je vodeći partner razvojna agencija SIPRO iz Ferrare (Italija), dok su ostali partneri gradovi Ludwigsburg iz Njemačke, Bydgoszcz i Grodzisk iz Poljske te energetske agencije SINERGIS (Trento, Italija), WEIZ (Weiz, Austrija), GOLEA i LEAG (Nova Gorica i Kranj, Slovenija) te ÉARFÜ (Debrecin, Mađarska).

Ukupna vrijednost projekta je 2.209.940 eura, od čega sufinanciranje iz sredstava ERDF-a iznosi 85 posto, a predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci. U okviru ukupnog iznosa Grad Split će raspolagati sa 203.950 eura, a potpisivanje partnerskog ugovora je predviđeno u junu ove godine.

Tim sredstvima u Splitu će se financirati postavljanje savremene energetski efikasne i pametne javne rasvjete. U pitanju je pilot-projekt implementacije energetski efikasne javne rasvjete s mogućnošću upravljanja pomoću računalne aplikacije povezane s GIS sustavom Grada Splita i to na 80 rasvjetnih tijela u odabranom dijelu grada.

Također, predviđena je i izrada energetskih planova Grada na trogodišnjoj razini, provođenje edukacija za građane i promocija energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz Energy caffe.

Inače, projekt je odabran između njih 640 prijavljenih.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply