Srbija pravi električne automobile

Srbija pravi električne automobile

Najkasnije do septembra ove godine na ulicama Beograda pojaviće se malo gradsko vozilo na struju čija cijena neće prelaziti 10.000 eura.

Preduzeće “Eko Srbija” je već dogovorilo prvu isporuku dijelova za sklapanje 12 automobila, ali su ambicije da se skoro svi dijelovi ubrzo proizvode u Srbiji. Kako kažu, izradili su i kompletan finansijski plan, dobili potrebne “papire”, i sada je sve samo do tržišta.

“Mi smo sa kineskim partnerom dogovorili sve oko uvoza dijelova. Od šasije, motora, baterija, karoserije, koji bi se sklapali u okolini Beograda. Ipak, naša želja je da elektromotor i karoseriju pravimo u Srbiji pa smo već otpočeli pregovore sa srpskim kompanijama koje mogu da proizvedu ove komponente”, kaže Dragan Škrnjić, direktor “Eko Srbije”.

elektricni-automobil-foto-m-djordjevic-1-670x446

Zanimljivo je da je “Eko Srbija” dobila potpuno besplatno licencu od jedne renomirane italijanske kompanije za proizvodnju elektromotora. Istu licencu je nedavno otkupio i japanski “Suzuki”. “Prvi automobil, koji će se na tržištu prodavati pod imenom “aksios” predstaviće se javnosti u septembru, na 5. “Tesla reliju”, na kome učestvuju električna vozila i hibridi iz cijelog svijeta.Automobil je namijenjen, prije svega, za korištenje u gradskim uslovima. Ima domet sa jednim punjenjem baterija do 140 km u realnim uslovima. Maksimalna brzina je 60 km na sat”, kaže Škrnjić.

elektricni-automobil-foto-m-djordjevic-4-670x446

Ono što je posebno zanimljivo je da se “aksios” puni na običnoj kućnoj utičnici od 220 volti i da je vrijeme maksimalnog punjenja baterije oko osam sati. Potrebno je samo dva sata za punjenje 60 posto kapaciteta baterije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply