Srbija: Puštena u rad gasna elektrana na bazi biomase “Bioelektra”

Srbija: Puštena u rad gasna elektrana na bazi biomase “Bioelektra”

Gasna elektrana na bazi biomase kompanije „Bioelektra doo“ jučer je svečano otvorena u banatskom selu Botoš.

Elektrana je predviđena da radi i „raste” u tri faze, od kojih je svaka faza projektovana sa kapacitetom od 600 kilovati.

Očekivanje je da će godišnja proizvodnja električne energije po svakoj fazi iznositi oko pet miliona kilovat-sati godišnje, što znači da je ukupna snaga elektrane, po realizacije treće faze, 1,8 megavata, a očekivana proizvodnja oko 15 miliona kilovat-sati godišnje.

Elektrana kao primarni proizvod daje električnu energiju koju će preuzimati EPS, dok su sekundarni proizvodi visokokvalitetna organska đubriva i toplotna energija.

Investicija za izgradnju pogona za proizvodnju električne i toplotne energije iz biogasa na bazi biomase različitog porijekla u prvoj fazi vrijedi oko 2,5 miliona eura, a finansiran je kreditom Erste banke u iznosu od 1,2 miliona eura, a zatim je dobio i podršku holandske vlade u vidu bespovratne subvencije od 688.000 eura.

Projekat je nedavno dobio i podršku od 275 hiljada dolara iz sredstava obezbijeđenih u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Elektranu je svečano pustio u rad ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić u prisustvu ambasadora Kraljevine Holandije u Srbiji Hendrika G.K. van den Dola, predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Maje Matejić i ostalih zvanica.

Antić je istakao da taj projekat predstavlja smjernicu i primjer u kom pravcu Srbija treba da razvija energetski sektor, ali i kakav odnos država i društvo treba da imaju prema resursima koji su nam na raspolaganju.

“Nemamo prirodne zalihe gasa ili nafte, ali imamo kvalitetno zemljište i vrijedne i pametne ljude, što je navažnije. Taj kapital treba da upotrijebimo uz pomoć najsavremenije tehnologije i iskoristimo izvore obnovljive energije“, naglasio je Antić i dodao da će Srbija nastaviti da ulaže u zelenu energiju.

Ministar je istakao da biomasa predstavlja potencijal srpske energetike.

“Ako Srbija ima godišnji potencijal od 5,65 miliona tona, ekvivalentno nafte iz obnovljivih izvora, iz biomase je oko 3,4 miliona tona. Od toga je oko 50 odsto iz poljoprivredne proizvodnje”, rekao je Antić.

On je dodaoda da vjeruje da Srbija mora da počne da pravi novac “na pamet” i da treba da ima daleko više inteligentnih projekata kao što je elektrana “Bioelektra”.

“Ovaj projekat zaokružuje cijeli sistem i u njemu se ništa ne baca”, rekao je Antić.

Direktor „Bioelektra doo“ Branislav Pomoriški rekao je da gledano po megavatima i po finansijskom obimu investicije, „Bioelektra“ nije izrazito veliki proizvođač zelene struje.

„Mereno prema poslovnom potencijalu koji nose postrojenja na bazi biomase, mi smo veoma ozbiljan energetski objekat, jer zahvaljujući svojim sekundarnim proizvodima, otvaramo perspektivu za brz i direktan boljitak brojnim kooperantima i široj lokalnoj zajednici”, rekao je Pomoriški.

On je dodao da je primarni proizvod te kompanije zelena sinergija sela, na šta su ponosni.

“To su najprije prepoznali i podržali – naša Vlada, Vlada Holandije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, a potom holandska kompanija Host i Erste Banka, na čemu smo im svima zahvalni“, naglasio je Pomoriški.

Ambasador Van den Dol ocijenio je veoma značajnim otvaranje elektrane na biomasu jer Srbija, kako je konstatovao, nema mnogo prirodnih izvora energije, a njihv uvoz je skup.

“Kada obratite pažnju na obnovljive izvore energije, vidite da je ovdje vetrovito, da ima biomase, da je sunčano. Onda možete da se fokusirate na obnovljive izvore energije, jer je to dobro za ekonomiju pošto će postati održiva. Moja zemlja je dala subvenciju za ovo postrojenje i radujemo se nastavku saradnje u sektoru obnovljivih izvora energije jer ćemo time pomoći Srbiji da razvije svoju ekonomiju”, rekao je Van den Dol.

Predsjednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je da projektno finansiranje obnovljivih izvora energije zahtjeva i specifična tehnička znanja.

“Erste banka, sa uloženih skoro 60 miliona eura u te projekte, igra važnu ulogu ne samo finansijera, već i savjetodavca, i predstavlja apsolutnog tržišnog lidera u segmentu obnovljivih izvora energije. Finansiranje ovakvih projekata je naše strateško opredjeljenje, jer oni obezbjeđuju održivu budućnost za naše klijente, zaposlene i zajednicu”, rekao je Carić.

1 comment

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Sasa
    15/01/2017, 7:30 pm

    Vojvodina poseduje velike kolicine biomase ovakvih elektrana nam treba jos vise.

    REPLY

Marketing

Najnovije

Izdvojeni Video