Srednjoškolci iz Sarajeva osmislili prvi “Pametni solarni crijep” na svijetu

Srednjoškolci iz Sarajeva osmislili prvi “Pametni solarni crijep” na svijetu

Prvi su došli na ideju kako da naprave “pametni crijep”, koji će pored toga što će proizvoditi električnu energiju, imati u sebi grijače, a moći će mijenjati i boju Trojica učenika Elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva došli su na sjajnu ideju te su je uz pomoć profesora Adesa Bučana uspjeli i realizirati. Naime, Haris Hamzić, Belmin

Prvi su došli na ideju kako da naprave “pametni crijep”, koji će pored toga što će proizvoditi električnu energiju, imati u sebi grijače, a moći će mijenjati i boju

Trojica učenika Elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva došli su na sjajnu ideju te su je uz pomoć profesora Adesa Bučana uspjeli i realizirati.

Naime, Haris Hamzić, Belmin Adilović i Ermin Å unje napravili su projekt “Pametni solarni crijep”, za koji se nadaju da će postići veliki uspjeh.

Prvi su došli na ideju kako da naprave “pametni crijep”, koji će pored toga što će proizvoditi električnu energiju, imati u sebi grijače, a moći će mijenjati i boju.

Ove srednjoškolce u svojoj namjeri ništa nije uspjelo spriječiti te su uz mukotrpan rad i trud uspjeli osmisliti na koji način bi se ovaj crijep mogao napraviti i kako bi radio.

Pametni solarni crijep proizvodi električnu energiju, ima u sebi električne grijače, koji su vrlo pogodni za zimski period, te bi mogli spriječiti da snijeg ostane na krovu, štiti kuću od različitih vremenskih uvjeta, a građen je i od materijala koji mu pružaju čvrstoću i lakoću u isto vrijeme kazao je Haris Hamzić za Faktor.ba.

Ono što je posebno interesantno kod ovog crijepa jeste to što će imati i aplikaciju na mobitelu s koje se može kontrolirati i nadgledati.

Osmislili smo i to da ovaj solarni crijep ima LED diodu, koja može promijeniti boju tako da se putem mobilne aplikacije može promijeniti boja krova za praznike kao što su Božić i Nova godina napominje ovaj mladi inovator.

Trojica su srednjoškolaca za ovaj projekat osvojili i nagradu na školskom takmičenju, a u narednom periodu pokušat će da ga prezentiraju i pokažu USAID-u, ambasadama i drugim institucijama koje bi pomogle u njegovoj realizaciji.

Učenici i njihov mentor Ades Bučan nadaju se da će značaj ovoga projekta biti primijećen i da će ga uskoro moći realizirati jer “takav pametni crijep ne postoji nigdje na svijetu i bio bi prvi ovakav projekat napravljen na Balkanu.”

Kako izgleda njihov projekt i na koji način možete pomoći ovim mladim inovatorima da ga realiziraju možete pogledati ovdje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply