Šta bi se desilo sa planetom Zemljom da se sav led otopi?

Šta bi se desilo sa planetom Zemljom da se sav led otopi?

National Geographic je uradio istraživanje o ledu na planeti Zemlji. Ukoliko bi se sav led otopio nivo mora bi se podigao za 66 metara i neki od najvećih gradova na svijetu bi nestali. U Sjevernoj Americi poluotok Florida bi nestao, a tako i grad Miami. Svi veći gradovi koji se nalaze na istočnoj obali bi bili potopljeni,

National Geographic je uradio istraživanje o ledu na planeti Zemlji. Ukoliko bi se sav led otopio nivo mora bi se podigao za 66 metara i neki od najvećih gradova na svijetu bi nestali.

U Sjevernoj Americi poluotok Florida bi nestao, a tako i grad Miami. Svi veći gradovi koji se nalaze na istočnoj obali bi bili potopljeni, uključujući Boston, New York, Philadelphia i drugi. U južnom dijelu Sjeverne Amerike gradovi kao što su New Orleans i Houston bi također nestali sa Zemlje. Na zapadnoj obali bi brda u San Francisco-u postali mali otoci, dok bi San Diego nestao.

 

U Južnoj Americi ista slika. U Argentini glavni grad Buenos Aires bi bio potopljen, u Urugvaju bi nestao Montevideo, u Peru glavni grad Lima dok bi Brazil izgubio najposjećeniji grad Rio de Janeiro.

U sjevernoj Africi Sredozemno more bi poplavilo veće gradove kao što su Tripoli, Tunis, Alexandria i Cairo. U zapadnoj Africi Dakar bi potpuno nestao sa lica zemlje, a u južnoj Africio bio bi poplavljen Cape Town.

U Evropi također zabrinjavajuća situacija. London historija. Venecija preplavljena Jadranskim morem. U sjevernoj Evropi Helsinki, St. Petersburg, Tallinn, Riga i Stockholm bi potpuno nestali. U najgorem scenariju Holandija više ne bi postojala, a i većina Danske bi nestala. U južnoj Evropi Barcelona bi bila poplavljena, Lisabon, Rim i Istanbul također.

 

Shangai, Hong Kong i Tokyo bi bili potpuno pod vodom. Veliki dio Kine bi bio poplavljen, kao i glavni grad Peking. Doha bi nestala, dok bi Kuwait City i Dubai bili poplavljeni. U južnoj Aziji Mumbai bi bio poplavljen, Bankok i Kuala Lumpur bi nestali sa Zemlje.

U Australiji Adelaide, Melbourne, Sydney, Brisbane i Perth bi bili poplavljeni, dok bi na Novom Zelandu stradali Auckland i Wellington.

Za ovaj proces otapanja leda stručnjaci kažu da bi trebalo više od 5.000 godina. Ipak, ukoliko spalimo sve rezerve uglja i gasa na planeti i tako dodamo preko 3 biliona tona ugljika u atmosferu, taj proces otapanja leda bi se mogao ubrzati. Potrebno je koristiti više obnovljive izvore energije i početi brinuti za našu planetu jer smo je mi počeli uništavati i sada je moramo čuvati.

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply