Šta je kondenzacija i kako nastaje

Šta je kondenzacija i kako nastaje

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti ENERGIS u saradnji sa jednim od najznačajnijih proizvođača PVC i ALU stolarije u BiH i regionu FTM doo Novi Travnik, će u narednom periodu objavljivati dijelove “Vodiča za kupovinu i postavljanje prozora” koji će posjetiocima portala Energis.ba dati bolji uvid u značaj kvalitetnih prozora,

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti ENERGIS u saradnji sa jednim od najznačajnijih proizvođača PVC i ALU stolarije u BiH i regionu FTM doo Novi Travnik, će u narednom periodu objavljivati dijelove “Vodiča za kupovinu i postavljanje prozora” koji će posjetiocima portala Energis.ba dati bolji uvid u značaj kvalitetnih prozora, uštede koje mogu biti ostvarene novim prozorima te bitne karakteristike na koje kupac treba obratiti pažnju prilikom kupovine ili zamjene prozora.

Kondenzacija i Windows

Šta je kondenzacija?

U stanari kuće s pravom osjećaju da kondenzacije na površinama unutar prozora nije dobra stvar. Odmah primjećuju da opstruira vidljivost, smanjuje
intenzitet prirodnog svjetla i, iznad svega, pogoršava finalizaciju interijera te pojavu plijesni.

Površna kondenzacija nastaje kada temperatura površine (staklo, krila, okvir) je niža od rosišta vlažnog zraka u njegovoj neposrednoj blizini. Vlaga,
prirodno prisutna u zraku u obliku pare, se transformiše u tekuću vode pri dodiru s ovim hladnim površinama.
 Nastale kapljice formiraju film vode koje počinju curiti niz staklo kada je kondenzacije teška ili ne ispari dovoljno brzo. U slučaju prozora, kondenzacija se često pojavljuje na rubu stakla zbog propusnosti odstojnika i konvekcije unutar prozorske šupljine. Takva se kondenzacija može smanjiti ili eliminirati podizanjem temperature unutar površine i / ili smanjenjem relativne vlaznosti zraka u zatvorenom prostoru.

Tehnike Prevencije

Smanjenje ili uklanjanje kondenzata često podrazumjeva nekoliko komplementarnih tehnika. Ove tehnike se tiču samog prozora, metoda instalacije, unutarnjeg pribora prozora (zavjese, žaluzine, zavjese), raspored izvora topline i relativne vlažnosti zraka u zatvorenom prostoru. Ukupna otpornost prozora na kondenzaciju ovisi o svakom od tih faktora.

Prozori otporni na kondenzaciju

Nekoliko tehnike se koriste od strane proizvođača za povećanje otpora kondenzaciji. To uključuje prozore ispunjene s inertnim plinom, low-e premaze koji povećavaju temperaturu stakla, izolacijske odstojnike koji smanjuju toplinsku vodljivost i nevodljiva krila i okvire (Sl. 1).

 

sl1

Energetski efikasni prozori imaju najmanje vjerovatnoće da će generisati kondenzaciju. Njihov otpor na kondenzaciju, međutim, ovisi o razini unutrašnje vlažnosti. Razina vlage veća od 40 posto, kada je vanjska temperatura -20 ° C ili niža, može uzrokovati kondenzaciju čak i na dobro izvedenom prozoru.

Instalacija prozora

Da bi se smanjila kondenzacija na prozorima, potrebno je slijediti ove smjernice prilikom instalacije:

·                    položaj prozora, što je bliže moguće unutrašnjem kraju zida;

·                    izolirati prostor između okvira prozora i otvora u zidu,

·                    dobro izolirati spoj između okvira i zidnog otvora sa unutarnje strane.

Pribor u interijeru

Za održavanje otpora prozora na kondenzaciju, unutarnji pribor prozora poput zavjesa,ne smije spriječavati ili otežavati kretanje zraka na površini prozora. Svako ograničenje kretanja zraka će smanjiti otpor na kondenzaciju i time povećati “znojenje” na prozoru. Slika. 2 ilustrira instalacijske tehnike koje se preporučuju, koje su prihvatljive i koje se ne preporučuju.

 

slika1

Aranžman izvora topline 

Iako su energetski učinkoviti prozori sada dostupni, gubitak topline kroz njih je još uvijek veći od gubitka preko susjednih zidova. To je razlog zašto su prozori s izvorom topline ispod njih manje skloni kondenzaciji. Kad je sustav grijanja u pogonu, temperatura zraka bit će viša u blizini prozora nego u
sredini sobe, što rezultira u povećanom otporu na kondenzaciju. Međutim treba osigurati da topli zrak iz radijatora (ili drugog izvora) ne ide izravno na unutarnju površinu stakla, jer bi to moglo dovesti do termičkih naprezanja u staklenoj jedinici koja bi mogla izazvati razbijanje stakla.

Kontroling relativne vlažnosti zraka u zatvorenom prostoru

Zamjena starih prozora novim, učinkovitijim općenito rezultira značajnim poboljšanjem u zrakonepropusnost zgrade, a time i značajnim uštedama energije i poboljšanu udobnost za korisnike.

Međutim, kada životne navike i proizvodnja vlage u kući (tuševi, kade, kuhanje aktivnosti, biljke, itd.) ostaju nepromijenjene, uz značajno smanjenje u stopi izmjene zraka, rezultira u pretjeranoj relativnoj vlažnosti zraka u određenim razdobljima tijekom zime i može uzrokovati kondenzaciju na unutarnjoj površini na novim prozorima.

Smanjenje količine vlage u kući može omogućiti da se ograniče ili eliminiraju probleme uzrokovane vlagom. Mogu se primijeniti neke jednostavne, ali učinkovite mjere.

·                    Ako je vaš sustav grijanja ima ovlaživač, ili ako koristite prijenosni ovlaživač, isključite ih. 

·                    Izbjegavajte vješanje rublja unutra, i pobrinite se da ispušni gas iz sušilice za rublje se izbacuju van. 

·                    Pobrinite se da vaš podrum dobro dreniran i zaštićen od viška vlage. Također, pobrinite se da oluci i nagib zemljišta oko kuće vodu odvode iz kuće. 

·                    Pokušajte ne proizvoditi previše vlage. Biljke, praonice rublja, tuševi i kuhanje bez poklopca su glavni izvori vodene pare.

Ako znakovi prekomjerne vlage ustraju trebali bi povećati ventilaciju svoje kuće. Kada je frekvencija kondenzacije niska (jednom ili dva puta tijekom zime), možete smanjiti ili eliminirati problem kratkim otvaranjem dva prozora na suprotnim zidovima ili pokretanjem ispušnih ventilator u kuhinji ili
kupaonici. Ako frekvencija kondenzacije je neprihvatljiva, trebali biste instalirati kontrolirani mehanički sustav ventilacije (slika 3).

 

slika

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply