Studenti sa Princetona razvili prijenosnu elektranu koja koristi sunce i vjetar

Studenti sa Princetona razvili prijenosnu elektranu koja koristi sunce i vjetar

Prototip elektrane na solarnu energiju i energiju vjetra koja stane u brodski kontejner su razvili studenti Princetona za naticanje u održivom projektiranju na državnom nivou. Studenti Princetona su se na naticanje u P3 studentskom projektiranju prijavili sa prototipom “žobnovljivog energetskog sistema koji se brzo postavlja” za područja u kojima je došlo do neke katastrofe (kao što je recimo

Prototip elektrane na solarnu energiju i energiju vjetra koja stane u brodski kontejner su razvili studenti Princetona za naticanje u održivom projektiranju na državnom nivou.

Studenti Princetona su se na naticanje u P3 studentskom projektiranju prijavili sa prototipom “žobnovljivog energetskog sistema koji se brzo postavlja” za područja u kojima je došlo do neke katastrofe (kao što je recimo potres na Haitiju 2010) koja onesposobi postojeću infrastrukturu.

Pricentonov sistem sadrži vjetroagregat od 10 kW visine 13-ak metara, solarne fotonaponske panele i baterije za spremanje energije, te potrebnu mehaničku i elektroničku opremu za postavljanje hibridnog sustava, a sve u standardnom brodskom kontejneru.

Njihov cilj je stvoriti sistem koji može pomoći u kampovima za pomoć u područjima katastrofa, a da sistem ne koristi fosilna goriva.

Projektantski tim je transportirao svoj sistem kamionom iz Princetona u Washington DC za naticanje gdje je varljivo vrijeme omogućilo potpuni prikaz mogućnosti sistema jer je jedan dan bilo sunčano a drugi kišovito s vjetrom. Vjetroagregat je uspješno podignut i po vjetrovitom vremenu bez problema, te im je to omogućilo osvajanje glavne nagrade i poticaja od 90.000 dolara za razvoj boljeg prototipa kojeg bi onda poslali na prezentacijsku turneju po Africi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu