Studija: Ovi sendviči su najveći “neprijatelji” okoliša

Studija: Ovi sendviči su najveći “neprijatelji” okoliša

Prema studiji koju su proveli naučnici sa univerziteta u Manchesteru, sendviči sa slaninom, drugim svinjskim prerađevinama, sirom ili račićima najveći su neprijatelji okoliša.

Naučnici koji su proveli studiju analizirali su različite vrste recepata za sendviče, kao i njihovog parkiranja, te jesu li napravljeni doma ili kupljeni u trgovini, čime se također utječe na njihov CO2 otisak.

Ovakvom dubinskom analizom 40 različitih vrsta sendviča, rezultati studije su pokazali da sendviči koji su najgori za okoliš sadrže mesne prerađevine, sir ili račiće. Tako jedan tipični britanski sendvič sa jajima, slaninom i kobasicom stvara jednaku količinu CO2 kao automobil koji vozi 20-ak kilometara. Između ostalog, naučnici su naglasili da se jednostavnom izradom sendviča kod kuće emisije CO2 mogu smanjiti za 50% u odnosu na gotov sendvič kupljen u supermarketu ili pekari. Osim što se na ovaj način štedi na ambalaži, velike uštede postižu se i u znatno manjoj potrošnji energije potrebnoj za transport i hlađenje sendviča.

Naučnici zaključuju kako se godišnje samo u Velikoj Britaniji konzumira oko 11 milijardi sendviča, čime se stvara oko 9 miliona tona CO2, što je jednako godišnjoj proizvodnji CO2 8.6 miliona automobila.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu