Suša ispraznila hidroakumulacije u Hercegovini – Dotok u akumulaciju Bileća znatno ispod plana

Suša ispraznila hidroakumulacije u Hercegovini – Dotok u akumulaciju Bileća znatno ispod plana

Dugo i sušno ljeto, do jesenjih kiša, moglo bi da prepolovi ili čak isprazni hidroakumulacije u pojedinim dijelovima BiH.

Na jugu Republike Srpske već duže nema padavina pa je nivo akumulacije Bileća znatno ispod planiranog. Očekivati je da će biti i niži zbog angažovanja kapaciteta za domaće tržište.

Prvi put od 1946. godine, od kada se vrše mjerenja, u periodu decembar-januar, od koga hidroenergetičari najviše očekuju, stiglo je samo 10 odsto od očekivanih prosječnih količina vode. Umjesto 110, u akumulaciju Bileća, dotok je bio svega 12 metara kubnih u sekundi.

Zakazalo je i u proljećnom periodu, pa je i proizvedenih gigavatčasova na generatorima Hidroelektrana na Trebišnjici manje – kumulativna prizvodnja iznosi oko 48%. Rebalans, na planiranih 1080 gigavatčasova, je neizbježan.

Ostaje nada da će posljednji kvartal godine srediti stanje. Međutim, dugoročnije procjene o padavinama ne postoje.

Bez obzira na trenutno stanje, agregati će morati da rade za domaće potrošače. To za sobom povlači i smanjenje zaliha vode.

Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) uradile su na vrijeme remont postrojenja i agregata, što garantuje stabilnu proizvodnju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu