Švajcarci osmislili efikasniji i jeftiniji način skladištenja solarne energije

Švajcarci osmislili efikasniji i jeftiniji način skladištenja solarne energije

Najveći problem sa solarnom energijom jeste kako je akumulirati za onaj period kada sunce ne sija. Jedno od mogućih rješenja podrazumijeva elektrolizu, odnosno pretvaranje energije u čist vodonik.

Ideja je da električna struja koju proizvode solarni paneli razdjeli molekule vode na hidrogen i kiseonik i to zato što čist vodonik je lahko skladištiti za kasniju upotrebu, za proizvodnju struje, pa čak i kao gorivo. Ali, upravo ovdje se stvari komplikuju.

Iako su se različite tehnologije koje podrazumijevaju izdvajanje vodonika pokazale vrlo efikasne u laboratorijskim uslovima, ovo je zasad vrlo nestabilno i skupo rješenje i potrebno je još mnogo istraživanja da bi ono uopšte bilo primjenjivo u praksi, a naročito u široj komercijalnoj upotrebi.

Međutim, pristup koji su zauzeli švajcarski EPFL i CSEM istraživači, koji podrazumijeva kombinovanje komponenti koje su se već pokazale kao efikasne u industriji, obećava razvoj jednog stabilnog i efikasnog sistema.

Njihov prototip sastoji se od tri međusobne povezane solarne ćelije nove generacije, napravljene od kristalnog silicijuma, prikačenih na sistem elektrolize, ali nema potrebu da se oslanja na upotrebu rijetkih metala.

Ova naprava u stanju je da pretvara solarnu energiju u vodonik po stopi od 14,2 posto, a u kontrolnim uslovima uspijela je da radi preko 100 punih sati bez prekida. Proizvodnja vodonika bez oslanjanja na rijetke metale za ovaj tip silicijumskih solarnih ćelija predstavlja svojevrsni svjetski rekord.

Da stvar bude još bolja, čitav sistem se pokazao vrlo stabilnim. Proizvedeno je dovoljno goriva da se solarnim automobilom pređe 10.000 kilometara godišnje.

Novi metod, koji prevazilazi sve dosadašnje napore u dostizanju stabilnosti, performansi, životnog vjeka i, u konačnici, cijene, predstavljen je u časopisu “Journal of The Electrochemical Society”, a više o projektu možete pročitati ako kliknete ovdje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply