Švedska financira projekt plimne elektrane u Velikoj Britaniji

Švedska financira projekt plimne elektrane u Velikoj Britaniji

Minesto, švedska tvrtka aktivna u sektoru energije plime i oseke, dobila je od Švedske agencije za energiju nešto više od 600 hiljada eura za razvoj dva energetska projekta u Velikoj Britaniji.

Minesto stoji iza tehnologije koja se naziva Deep Green, a koji je, prema navodima firme, “jedina dokazana morska elektrana koje može proizvoditi energiju iz plime niske brzine te morskih struja na ekonomičan način”. U posljednje tri godine Deep Green je testiran uz obalu Sjeverne Irske, a zahvaljujući dobivenim sredstvima, Minesto će sljedeće godine postaviti prvu elektranu uz obale Walesa.

Dr. Heije Westberg, glavni tehnološki direktor firme, izjavio je: “Odluka Švedske Agencije za energiju da nam odobri sredstva za ova dva projekta jasan je znak povjerenja u potencijal naše tehnologije te našu sposobnost za ostvarivanje zadanih ciljeva. Istraživačka sredstva ojačati će daljnji razvoj projekta Deep Green. Znanja koja ćemo dobiti provedbom ovih projekata duboko će pomoći našem razumijevanju tehnologije, našim partnerima te cjelokupnom sektoru morske energije”.

Izvršni direktor, Dr. Martin Edlund naglasio je kako nedavna odluka Velike Britanije o izlasku iz Europske unije neće imati negativan utjecaj na projekt Anglesey, koji je već dobio 13 miliona eura iz EU fondova.

Edlund je dodao: “Tijekom razdoblja kada će Britanija pregovarati uvjete za napuštanje EU, pitanja koja bi se mogla pojaviti za svako inozemno ulaganje u Veliku Britaniju biti će odgovorena postupno. Ono što znamo je da će naša financijska potpora ostati na mjestu. Ovaj projekt koji financira Europska unija već je otvorio nekoliko novih radnih mjesta u Holyheadu, a Minesto će ostati u potpunosti posvećen razvoju naše prve elektrane na energiju plime i oseke u Sjevernom Walesu”.

Edlund je zaključio kako Velika Britanija ima potencijal da vodi novu izvoznu industriju u sektoru morske energije, jedne od najperspektivnijih energetskih grana u nastajanju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply