Å vedska porodica opredijelila se za ‘život od jedne tone’

Å vedska porodica opredijelila se za ‘život od jedne tone’

Kao dio projekta ‘život jedne tone’, švedska porodica se preselila u ‘pametnu’ drvenu kuću opremljenu naprednim mjerama energetske efikasnosti sa električnim automobilom. Proizvođa荠pasivnih i niskoenergetskih kuća A-hus, energetska firma Vattenfall i Volvo su lansirali projekat ‘život jedne tone’ koji ima za cilj pokazati, u praktičnom smislu, život s niskim udjelom ugljika.  Cilj firme A-hus je omogućiti široj

Kao dio projekta ‘život jedne tone’, švedska porodica se preselila u ‘pametnu’ drvenu kuću opremljenu naprednim mjerama energetske efikasnosti sa električnim automobilom.

Proizvođa荠pasivnih i niskoenergetskih kuća A-hus, energetska firma Vattenfall i Volvo su lansirali projekat ‘život jedne tone’ koji ima za cilj pokazati, u praktičnom smislu, život s niskim udjelom ugljika. 

Cilj firme A-hus je omogućiti široj populaciji pristup niskoenergetskim kućama, bez kompromisa na udobnost, funkcije ili dizajn. 

Energetski efikasnu kuću je projektovao arhitekt Gert WingÃ¥rdh, koja ima crni krov, solarne ploče na južnoj strani kuće, istaknutim okvirima oko svakog prozora, ‘hvatač’ vjetra u ulazu i veliku verandu koja prolazi duž dnevnog boravka. 

Kuća, koja će biti na prodaju na kraju mjeseca, ima troslojnu izolaciju zidova i minimalno propuštanje zraka. Krov i temelji su također izolirani, a prozori i vrata su izrađeni sa najvećim mjerama ergetske efikasnosti. 

Izbočeni prozorski okviri pružaju hlad ljetnim mjesecima, a maksimalnu svjetlost u zimskim mjesecima. Kuća ima ventilaciosku jedinicu koja uklanja zagađeni zrak i dovodi svjež zrak, a reciklirati će toplotu kako bi se upotrijebila za grijanje objekta. Recikliranim zrakom će se zadovoljavati najveći dio potreba kuće za toplotom uz korištenje energije generisane toplotom stanara i kućanskih aparata.

Solarni paneli će generisati dovoljno električne energije za sve potrebe kuće. Također, osigurati će backup za grijanje i punjenje električnog automobila Volvo C30  u mjesecima od aprila do oktobra. U zimskim mjesecima, električnu energiju će snabdjevati firma Vattenfall iz obnovljivih izvora.

Udio emisija ugljičnog dioksida porodice će pratiti i analizirati stručnjaci iz Univerziteta za tehnologiju u Gothenburgu i Uprava za okolinu i zdravlje grada Å tokholma. 


Za više informacija o projektu posjetite www.onetonnelife.com/animation_en/

 

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply