Svjetska banka će povećati sredstava za Projekt energetska efikasnost u BiH

Svjetska banka će povećati sredstava za Projekt energetska efikasnost u BiH

U redovitim aktivnostima misije Svjetske Banke u Bosni i Hercegovini, upriličen je posjet Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Povod posjete bio je nedavno pokrenuti projekt „Energetska učinkovitost u BiH“ za Federaciju BiH (BEEP - Bosnia Energy Efficiency Project), a riječ je najvećem projektu Energetske učinkovitosti u Bosni i Hercegovini koji Svjetska banka želi dodatno finansirati.

Sastanku su prisustvovali Josip Martić, Federalni ministar prostornog uređenja, Jari Vayrynen, Task Team Leader projekta ispred Svjetske banke, Mustafa Čopelj, Voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH, te Adnan Efendić, Predsjednik Upravnog odbora projekta. Gospodin Jari Vayrynen je u ime Svjetske banke izrazio zadovoljstvo dosadašnjim učincima, pohvalio rad implementacione jedinice projekta, te najavio da je Svjetska banka spremna podržavati ovaj projekat kako investicijski tako i savjetodavno u budućem periodu.

“Više smo nego zadovoljni dinamikom i implementacijom projekta, osobito imajući u vidu kašnjenja iz proceduralnih razloga. Uz aktivnosti na obnovi javnih objekata, jako je važno da kroz ovaj projekt implementiramo i mehanizam održivog sistema financiranja iz štednje ostvarene upravo učincima energetske učinkovitosti. U budućnosti bi bilo dobro i kreirati slične projekte za građane, odnosno za stambene objekte gdje je također veliki potencijal za uštede ”, zaključio je gospodin Josip Martić, Federalni ministar prostornog uređenja.

2foto2

U okviru misije Svjetske banke realizirana je i posjeta Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, kao i obilazak Klinike za ortopediju i traumatologiju na kojoj su radovi već u tijeku. U okviru posjete, predstavnici Svjetske banke su imali priliku upoznati se i sa predstavnicima UKC Sarajevo koji nisu krili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Predstavnici UKC Sarajevo su upoznali predstavnike Svjetske banke i sa planovima UKC Sarajevo kada su u pitanju infrastrukturni projekti.

“U tijeku je implementacija mjera energetske učinkovitosti na tri klinička centra (Mostar, Tuzla i Sarajevo). Konkretno na objektu Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Sarajevo radovi se odvijaju prema planiranoj dinamici uz punu podršku korisnika i do sada je izvršena zamjena oko 95% otvora, završeno je oko 50% fasaderskih radova, a u narednim danima je planiran i početak ugradnje termostatskih ventila. Napominjemo da se radovi odvijaju profesionalno, u skladu sa pravilima struke, te da se vrši ugradnja izuzetno kvalitetnih materijala, prozora i vrata u što su se danas mogli uvjeriti i predstavnici Svjetske banke koji nisu krili zadovoljstvo”, kazao je Mustafa Čopelj, Voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply