Svjetska banka ocijenila projekat BEEP veoma uspješnim

Svjetska banka ocijenila projekat BEEP veoma uspješnim

U Sarajevu je upriličena druga zvanična posjeta predstavnika Svjetske banke, povodom implementacije najvećeg projekta energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini (Bosnia Energy Efficiency Project – BEEP).

Ovom prilikom, predstavnici Svjetske banke razgovarali su s Ministrom prostornog uređenja FBiH, Josipom Martićem te su na redovnim sastancima analizirali energetski efikasne investicije i implementirane aktivnosti u okviru projekta BEEP.

Voditelj projekta iz Svjetske banke, Jari Vayrynen, implementaciju projekta ocijenio je veoma uspješnom jer se sve realizira prema planu i u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske efikasnosti. Istakao je da su u toku pripremne aktivnosti za izbor objekata koji će biti predmet implementacije mjera energetske efikasnosti u 2017. godini te da će se uskoro pokrenuti aktivnosti za kreiranje dugoročnih održivih finansijskih mehanizama.

Projekat BEEP se realizuje uz pomoć kredita Svjetske banke, u koji će u naredne tri godine biti investirano ukupno 32 miliona američkih dolara. U okviru ovog projekta mjere energetske efikasnosti su implementirane na SKB Mostar – Psihijatrijska bolnica, KCUS – Klinika za ortopediju i traumatologiju i UKC Tuzla – Klinika za hirurške grane Tuzla, a u toku su radovi na 15 javnih objekata (škole i vrtići). Vrijednost ovih investicija koje će biti kompletirane do kraja 2016. godine iznosi više od 10 miliona KM.

Jedna od škola na kojoj se privodi kraju implementiranje mjera energetske efikasnosti je OŠ. ”Hašim Spahić“ u Ilijašu zbog čega su predstavnici Svjetske banke zajedno sa predstavnicima Implementacione jedinice projekta posjetili ovu školu u Ilijašu. Nakon obilaska objekta i razgovora sa direktorom škole, Mirsadom Kusturom i načelnikom Općine Ilijaš, Akifom Fazlićem, predstavnici Svjetske banke su izrazili veliko zadovoljstvo realiziranim aktivnostima i kvalitetom izvođenja radova.

Vrijednost energetski efikasnih investicija na ovom objektu iznosi više od 450.000 KM sa PDV-om. Do sada je izvršeno oko 90 posto radova koji su podrazumijevali zamjenu otvora, termoizolaciju vanjskih zidova, energetski efikasnu rasvjetu, nabavku i ugradnju termostatskih ventila, hidrauličko bilansiranje sistema grijanja i sanaciju toplotne podstanice. Završetak radova se očekuje do 31. oktobra 2016. godine.

”Nakon finaliziranja svih radova na ovom objektu smanjit će se potrošnja energenata što će rezultirati značajnom uštedom u budžetu i omogućiti učenicima i uposlenicima škole ugodnije uslove za rad. Na ovaj način doprinosi se i zaštiti okoliša, a osim toga energetska efikasnost u BiH je veoma važna i za proces pridruživanja EU”, izjavio je Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za FBiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply