Svjetski dan okoliša u znaku pomoći ugroženima u poplavama

Svjetski dan okoliša u znaku pomoći ugroženima u poplavama

Austrijska ambasada u Bosni i Hercegovini i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša (UNEP) organizirali su juče u Sarajevu obilježavanje Svjetskog dana okoliša koji je obilježilo prikupljanje sredstava za obnovu vrtića u Maglaju uništenog u majskim poplavama. Kako je u izjavi za Agenciju FENA pojasnio austrijski ambasador u BiH Martin Pammer, jučerašnje obilježavanje nije tipičan prijem

Austrijska ambasada u Bosni i Hercegovini i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša (UNEP) organizirali su juče u Sarajevu obilježavanje Svjetskog dana okoliša koji je obilježilo prikupljanje sredstava za obnovu vrtića u Maglaju uništenog u majskim poplavama.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA pojasnio austrijski ambasador u BiH Martin Pammer, jučerašnje obilježavanje nije tipičan prijem za diplomatski kor i druge važne goste nego je ovaj događaj pretvoren u akciju prikupljanja sredstava za poplavama ugrožena područja.

– Zato smo gostima ponudili da kupe fotografije poznatih bh. fotografa, a prihod od prodaje ovih fotografija bit će preusmjeren za dobrotvornu namjenu – kazao je Pammer.

Također, jučerašnji događaj obilježen je ukazivanjem na važnost okoliša  i na predstavljanje dobre saradnje na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi u smislu povezivanja zemalja u važne programe Ujedinjenih nacija.

– Odlučili smo da ovom humanitarnom akcijom podržimo projekt koji je aktuelan jer na taj način želimo istaknuti važnost transparentnosti prilikom pružanja pomoći i da ona bude upućena tamo gdje je ona namijenjena – naglasio je Pammer.

Predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša (UNEP) u BiH Amina Omičević kazala je u izjavi za Agenciju FENA da UNEP drugu godinu organizira zajednički s austrijskom ambasadom u BiH te SOS Dječijim selima u BiH obilježavanje Svjetskog dana okoliša.

– Ove godine zbog prirodne katastrofe koja je zadesila BiH nismo organizirali proslavu nego dobrotvorni događaj. Stoga su gosti prijema pozvani da uruče donaciju SOS Dječijem selu i da kupe izložene fotografije  da bi cijeli iznos bio utrošen za obnovu vrtića u Maglaju – naglasila je Omičević.

Omičević je kazala da su prisutnima prezentirani rezultati klimatskih promjena koje su, po njenim riječima, uzrokovale posljednja događanja u BiH, a osvrnuli su se i na prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama u Evropskoj uniji.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Å tokholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen program UNEP-a, a ovim danom širom svijeta nastoje se istaknuti glavni ekološki problemi i potaknuti ljude na odgovorno ponašanje prema okolišu.

Prijemu su se odazvali predstavnici diplomatskog kora u BiH, međunarodnih organizacija  te predstavnici nevladinog sektora koje se bave zaštitom okoliša u BiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply